Zimbabwe

Mugabe zit er ook onder de ‘krokodil’ warmpjes bij

Door Tom Reijner - 26 november 2017

De afgetreden president van Zimbabwe Robert Mugabe krijgt een gouden handdruk van miljoenen. De exacte bedragen zijn nog niet bekend, maar een prominent lid van regeringspartij ZANU-PF zegt tegen Zimbabwaanse en Britse media dat het om zeker 10 miljoen Amerikaanse dollars (8,5 miljoen euro) gaat.

Mugabe zou in elk geval direct 5 miljoen dollar contant krijgen, schrijft de Britse krant The Guardian.

Ook Grace zit er straks warmpjes bij

De rest van het bedrag zou de komende maanden worden betaald. Ook krijgt de voormalige president zijn salaris van 150.000 dollar tot aan zijn dood doorbetaald. Daarna zal zijn vrouw Grace voor de rest van haar leven de helft van dat bedrag ontvangen. Emmerson Mnangagwa heeft vlak voor zijn benoeming tot de nieuwe president van Zimbabwe, maximale veiligheid en een goed bestaan gegarandeerd aan zijn voorganger en diens familie. Eerder werd al bekend dat Mugabe immuniteit geniet en dat hij gewoon in zijn weelderige villa kan blijven wonen.

Mnangagwa (75) werd vrijdag ingezworen als de nieuwe Zimbabwaanse president. Hij is al vertrouwd met het landsbestuur, aangezien hij onder Mugabe vicepresident was – totdat de president hem de laan uitstuurde.

‘De krokodil’ is een hardliner

Mnangagwa sprak donderdag duizenden enthousiaste aanhangers toe die zich voor het partijgebouw in Harare hadden verzameld. ‘Vandaag zijn we getuige van het begin van een nieuwe democratie die zich ontvouwt.’

Hij beloofde zijn gehoor naast democratie ook vrede, economische groei en heel veel banen. Hij staat bekend als een hardliner, bijgenaamd ‘de krokodil’, en trouwe bondgenoot van de legerleiding. In het verleden leidde hij onder meer de geheime dienst en het ministerie van Justitie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.