Spanje

Nog maar kwart Catalanen wil doorgaan met onafhankelijkheid

Door Berend Sommer - 27 november 2017

Terwijl begin oktober de straten in Catalonië nog volstroomden met mensen die voor onafhankelijkheid pleitten, lijkt het momentum nu definitief voorbij. Nog maar 24 procent van de Catalaanse bevolking is voorstander van een onafhankelijk Catalonië.

Dat meldt het Spaanse dagblad El Pais. Dit blijkt uit een opiniepeiling die het dagblad hield onder de Catalaanse bevolking. Een grote meerderheid van de ondervraagden vindt dat Catalonië weer in gesprek moet gaan met de Spaanse regering van premier Mariano Rajoy.

Meerderheid op 1 oktober nog voor onafhankelijkheid

Op 1 oktober werd een referendum georganiseerd onder de Catalaanse bevolking. Hoewel het referendum niet werd erkend door de Spaanse regering, vond de lokale Catalaanse regering dat het als bindend moest worden gezien. Toen met overweldigende meerderheid werd gekozen voor onafhankelijkheid, ontstonden er grote spanningen.

Zowel voor- als tegenstanders gingen de straat op om te demonstreren. Na een maand riep de president van Catalonië, Carles Puigdemont, de langverwachte onafhankelijkheid uit. De Spaanse regering liet het Catalaanse parlement ontbinden. De Catalaanse deelregering werd aangeklaagd en er zijn nieuwe verkiezingen uitgeschreven. Die hebben plaats op 21 december.

Puigdemont, die wordt vervolgd voor rebellie, vluchtte kort na de onafhankelijkheidsverklaring naar België. Spanje heeft gevraagd om zijn uitlevering, maar België heeft nog geen gehoor gegeven aan dat verzoek. Daarover moet de beslissing nog vallen. Puigdemont heeft wel al gezegd dat hij zich opnieuw kandidaat stelt voor het Catalaanse parlement. Hij gaf de aftrap voor zijn campagne in Brugge.

Separatisme: Waar trek je de grens? lees hier de analyse van Robbert de Witt

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.