Noord-Korea

Kim provoceert ‘imperialistische gangster’ Trump voor staatsbezoek

Door Berend Sommer - 04 november 2017

De Amerikaanse president Donald Trump begint dit weekeinde aan een reeks staatsbezoeken aan China, Zuid-Korea en Japan. Daar wil hij draagvlak creëren voor nieuwe sancties tegen Noord-Korea. Is dit aanleiding voor president Kim Jong-un voor een nieuwe provocatie?

Een Amerikaanse militaire oefening zette de verhoudingen op scherp. De Amerikanen hielden eerder deze week een oefening met bommenwerpers in de zee bij Zuid-Korea, waardoor de spanning verder opliep. Het Noord-Koreaanse staatspersbureau reageerde woedend en noemde de test een ‘nucleaire verrassingsoefening’.

‘Het is duidelijk dat de imperialistische gangster van Amerika (Donald Trump, red.) de verhoudingen willen verpesten. Ze zijn op zoek naar een nucleaire oorlog op het Koreaanse Schiereiland,’ luidt de Noord-Koreaanse verklaring voor de oefening.

Het bezoek van  de Amerikaanse president wordt in Azië met ingehouden adem gevolgd. Zuid-Korea vreest dat dit bezoek aanleiding kan geven tot nieuwe rakettesten van Noord-Korea. Dat schrijft de Franse krant Le Figaro.

China praat voor eerst in jaar met Noord-Korea

Het Britse dagblad Financial Times onthulde dat de Chinese regeringsleider Xi Jinping voor het eerst in meer dan een jaar contact zoekt met zijn Noord-Koreaanse collega Kim Jong-un. Dat meldde Noord-Korea donderdag in een persbericht. China is een van de weinige landen waarmee Noord-Korea sporadisch contact heeft.

In zijn brief schrijft Xi: ‘Gegeven de nieuwe omstandigheden aan onze kant (na het partijcongres van China, red.) hoop ik dat er samen met de Democratische Volksrepubliek van Korea met hernieuwde krachten kan worden gewerkt aan de band tussen beide (communistische, red.) partijen, en dat de landen aan duurzame stabiliteit en ontwikkeling kunnen werken.’ De brief werd openbaar gemaakt door het Noord-Koreaanse staatspersbureau. Het vermeldde ook de aanhef: ‘Kameraad Voorzitter’.

Brief komt na Chinees partijcongres

De brief is een reactie op de felicitaties van Kim Jong-un aan Xi Jinping, die tijdens het partijcongres in China nog meer macht in handen kreeg. Kim sprak de hoop uit dat de relatie tussen China en Noord-Korea zich verder ten goede zal ontwikkelen, ‘in het belang van ons beider landen’.

De briefwisseling tussen Kim Jong-un en Xi Jinping voltrekt zich vlak voordat de Amerikaanse president Donald Trump naar Zuid-Korea gaat voor een staatsbezoek. Doel is het draagvlak in de regio te vergroten voor zwaardere sancties. Ook zal Trump een bezoek brengen aan China.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.