Europese Unie

Opeens slikt Macron felle kritiek tegen Polen in

Door Berend Sommer - 23 november 2017

De Franse president Emmanuel Macron slikt zijn harde kritiek op de Poolse regering in. Donderdag was de Poolse premier Beata Szydlo op bezoek in Parijs. De timing is opmerkelijk, vrijdag stemt het Poolse parlement over twee wetten waarmee de Poolse rechtsstaat ingrijpend wordt hervormd.

Dat meldt persbureau Reuters. Eerder mislukte een dergelijk voorstel, omdat de Poolse president Andrzej Duda zijn vetorecht gebruikte. Opeens voelt Macron er weinig voor om een ander EU-land de les te lezen over interne hervormingen. Maar hij zal wel de lijn van de Europese Commissie gaan volgen, benadrukt hij.

‘Macron arrogant en onervaren’

Macron had wat goed te maken. Eerder dit jaar wist hij de Poolse regering tegen het zere been aan te trappen, door te stellen dat de Polen ‘betere leiders verdienen’. Macron hield afgelopen zomer een tournee door Oost-Europa, om de regeringsleiders te leren kennen. Daarbij liet hij Polen links liggen.

Dit bleef bij de Poolse regering niet onopgemerkt. De Poolse premier Beata Szydlo noemde de 39-jarige president ‘arrogant’ en wees op zijn gebrek aan ervaring.

Nu is de Poolse premier op bezoek in Frankrijk. Macron en de Polen begraven de strijdbijl, hoewel Macron nog altijd vindt dat de hervormingen die de conservatief-rechtse regeringspartij PiS (Recht en Rechtvaardigheid) wil doorvoeren, reden tot zorg zijn. ‘We hebben onenigheden, zegt Macron, ‘daar hebben we het over gehad. Maar er zijn ook punten waar we hetzelfde over denken.’

Getroebleerde relatie Warschau en Brussel

De relatie tussen Warschau en Brussel is de laatste jaren stroef geworden, sinds de conservatief-rechtse PiS een absolute meerderheid bezitten in het parlement.  De Europese Commissie maakt zich grote zorgen over de rechtszekerheid in Polen.

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans raakte eerder dit jaar verzeild in een conflict over nieuwe Poolse wetten. Hij begon een inbreukprocedure, omdat de nieuwe Poolse regelgeving in strijd was met het Europese beginsel van rechtszekerheid. Timmermans spreekt van een ‘structurele dreiging voor de rechtsstaat’.

Guy Verhofstadt, de leider van de Liberalen in het Europees Parlement, is echter wel bereid om zijn mening te geven over de hervormingen in Polen. ‘De huidige Poolse regering is de democratische instituties op een cynische wijze aan het ontmantelen,’ aldus Verhofstadt op zijn twitterpagina.

Arend Jan Boekestijn: EU moet Polen en Hongarije onder druk zetten>> Lees zijn column 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.