Corruptie

Belgisch OM start onderzoek naar Raad van Europa

Door Fleur Verbeek - 30 november 2017

Het Openbaar Ministerie van Brussel begint een onderzoek naar de voormalig voorzitter van de Juridische Commissie van de Raad van Europa Alain Destexhe. In september werd bekend dat hij verdachte gelden uit Azerbeidzjan heeft aangenomen in een omkoopschandaal.

Destexhe stapte snel daarna op. Via een non-profitorganisatie zouden hij en voormalig Assembleelid van de Raad Stef Goris zeven jaar lang geld hebben ontvangen in ruil voor positieve beoordelingen over de verkiezingen in het land. Ook Goris wordt nu door het Belgische OM onderzocht.

Het is een van de vele omkoopschandalen met Azerbeidzjaans geld in de Raad. Zo werd begin deze maand bekend dat ook het Duitse Assembleelid Karin Strenz geld aannam. Ook zij verliet daarna De Raad. In december 2016 gaf Luca Volontè, de voormalig leider EVP-fractie in de Assemblee toe dat hij in totaal 2,39 miljoen euro had ontvangen van Azerbeidzjan.

Voorzitter wilde niets weten van onderzoek

Rusland stopte in juli al met de financiering van de Raad van Europa. Lees hier waarom >

Een voorstel van het Nederlandse Assembleelid Pieter Omtzigt (CDA) Duitse collega Frank Schwabe (SPD) voor een een intern onderzoek stuitte op veel verzet van Pedro Agramunt, destijds voorzitter van de Assemblee. In april werd bekend dat het onderzoek toch doorgaat.

Agramunt stapte in oktober van dit jaar op omdat hij zeven maanden daarvoor een Russische delegatie vergezelde tijdens een bezoek aan de Syrische president Bashar al-Assad. De reis was gesponsord door de Syrische regering, een regime dat sterk wordt veroordeeld door de Raad van Europa.

De Raad van Europa is de waakhond van democratie en mensenrechten in Europa. Het ledenbestand telt 47 landen, waaronder Rusland, Turkije en Azerbeidzjan. De Raad heeft een grote invloed op het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg. De Parlementaire Assemblee van de Raad wijst de rechters van het EHRM aan. In de Assemblee hebben nationale parlementsleden uit de verschillende landen zitting.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.