Syrië

Opvallend: krijgt Syrisch dorp bescherming van Israël?

Door Tom Reijner - 03 november 2017

Islamitische Staat mag zo goed als verslagen zijn, in Syrië zijn nog altijd jihadisten actief die het opnemen tegen dictator Bashar al-Assad. De radicale moslims bedreigen het grensdorp Hader op de Golan Hoogvlakte.

In dat dorp wonen vooral druzen, aanhangers van een mystieke vorm van de sjiitische islam. Verder is maar weinig over hen bekend. Wereldwijd zijn er zo’n miljoen druzen; 200.000 van hen wonen in Israël, en dus ook een aantal in Syrië.

Bomaanslag door jihadisten

Het mystieke geloof van de druzen, ontstaan rond het jaar 1000, is de soennitische extremisten van het Al-Nusra-front, een afsplitsing van Al-Qa’ida, een doorn in het oog. De jihadisten hebben zich onlangs omgedoopt tot het Fateh al-Sham-front. Door een bomaanslag kwamen vrijdagochtend negen mensen om het leven bij Hader.

Wat Nederland van Israël kan leren in zeven punten >

Die aanslag met een autobom is waarschijnlijk het werk van Al-Nusra, schrijft de Israëlische krant The Times of Israel. Israëlische militairen moesten vervolgens ingrijpen toen zo’n tien druzen de grens met Syrië wilden oversteken om de inwoners van Hader te hulp te schieten. Tientallen andere druzen verzamelden zich buiten het grenshek.

Israel wil inwoners van Hader beschermen

Israël stuurde later meer militairen en agenten naar de Golanhoogten, om te voorkomen dat Israëlische druzen alsnog de grens oversteken. Even later kwam het Israëlische leger met een opmerkelijke belofte. De autoriteiten willen de inwoners van het dorp beschermen.

De militaire top zegt ‘klaar te zijn om inwoners bij te staan en schade aan of de verovering van het dorp te voorkomen’. Het leger deed de opvallende toezegging nadat er grote opschudding was ontstaan over het lot van de druzen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.