Zimbabwe

Parlement moet beslissen over lot koppige Mugabe

Door Elif Isitman - 20 november 2017

Het lot van de Zimbabwaanse president Robert Mugabe ligt in handen van het parlement in Harare. Mugabe verraste zijn land zondag door tegen alle verwachtingen in niet op te stappen.

Zijn regeringspartij, ZANU-PF, kondigde daarop aan een motie in te dienen om Mugabe formeel af te zetten.

De regeringspartij noemde de president in een conceptversie van de motie ‘een bron van instabiliteit’, die aan het roer stond terwijl het de afgelopen vijftien jaar bergafwaarts ging met de economie. Ook zou hij zijn ambt hebben misbruikt om zijn echtgenote te bevoordelen.

Ultimatum verstreken

Mugabe zou zich al dagen met hand en tand verzetten tegen pogingen om hem tot aftreden te bewegen. Toch lijkt het einde van zijn tijdperk onvermijdelijk daar, nu ook zijn eigen ZANU-PF met hem heeft gebroken. De partij zette hem zondag af als partijleider en stelde een ultimatum: voor maandagmiddag moest hij aftreden.

Lees hier het duidende commentaar van René van Rijckevorsel

>> Zimbabwe: bezegelde China lot van Robert Mugabe?

Die deadline is inmiddels verstreken en Mugabe verraste eenieder door geen gehoor te geven aan de oproep. Sterker nog, tijdens een op de televisie uitgezonden toespraak op zondagavond repte hij met geen woord over opstappen. Volgens bronnen week hij toen af van de vooraf afgesproken tekst.

Tijdens die toespraak zei Mugabe dat hij leiding zal geven aan het congres van ZANU-PF in december. Een dag later riep hij zelfs het kabinet bijeen voor een zitting op dinsdag.

ZANU-PF dient naar verwachting dinsdag een motie in om Mugabe af te zetten. Het duurt mogelijk nog twee dagen voordat het parlement Mugabe tot aftreden dwingt. Volgens een ZANU-PF-functionaris wordt er een speciale commissie opgetuigd. ‘Als die commissie woensdag verslag uitbrengt, stemmen we hem weg,’ aldus de bron.

Woede na ontslag vicepresident Mnangagwa

Mugabe is al 37 jaar aan de macht in Zimbabwe, maar die macht is de afgelopen dagen in rap tempo afgebrokkeld. Dat volgde op het ontslag van de invloedrijke vicepresident Emmerson Mnangagwa (75). Eerder deze maand zette Mugabe Mnangagwa aan de kant. Dit leidde tot woede in kringen rond Mugabe die vrezen dat hij zijn impopulaire vrouw Grace in december vicepresident zal maken of haar zal voorbereiden op een machtsovername.

Voor zijn ontslag gold Mnangagwa als de opvolger van Mugabe. Toen de invloedrijke vicepresident door zijn politieke baas buitenspel was gezet, greep het leger in. Volgens legerleider Constantino Chiwenga keert Mnangagwa nu snel terug naar Zimbabwe.

Het leger greep woensdag 15 november de macht zonder Mugabe formeel af te zetten. Mugabe kreeg huisarrest, waarna ook zijn partij hem de rug toekeerde.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.