Syrië

Poetin en Assad bezegelen overwinning met omhelzing

Door Tom Reijner - 21 november 2017

De Syrische president Bashar al-Assad heeft een bezoek gebracht aan zijn Russische collega Vladimir Poetin. De twee leiders, bondgenoten in de Syrische burgeroorlog, spraken vier uur met elkaar in de Russische stad Sotsji.

Assad en Poetin spraken over een politieke oplossing voor het conflict. Op den duur moet de militaire confrontatie worden beëindigd, vindt Poetin, volgens Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov.

Poetin: nu het politieke vraagstuk

‘Er is nog een lange weg te gaan voordat we de terroristen definitief hebben verslagen. Maar het klopt dat we onze gezamenlijke militaire operaties aan het afronden zijn,’ vertelde Poetin zijn Syrische ambtsgenoot. Beelden van dat gesprek waren te zien op de Russische staats-tv.

Poetin: ‘Het is nu van het allergrootste belang om ons bezig te houden met het politieke vraagstuk. Ik zie tevreden toe hoe u [Assad, red.] bereid bent om samen te werken met hen die een vredesoplossing willen.’ Volgens persbureau Reuters spraken de twee leiders maandag met elkaar in de Russische badplaats Sotsji aan de Zwarte Zee, waar Poetin een van zijn residenties heeft. Pas vandaag, dinsdag dus, voelde het Kremlin de noodzaak het nieuws naar buiten te brengen.

Poetin belt straks Trump

Misschien heeft dat te maken met het feit dat Poetin later vandaag de telefoon pakt en het Witte Huis belt. Daar zit president Donald Trump te wachten op wat Poetin en Assad precies hebben besproken. Na dit onderhoud brengt Poetin enkele leiders in het Midden-Oosten op de hoogte. Er zijn nogal wat belanghebbenden in dit bloedige conflict, dat al zes jaar duurt. Saudi-Arabië, Iran, Turkije, ze zijn allemaal betrokken bij de oorlog.

En allemaal op hun eigen manier. Iran is een steunpilaar van Assad, Turkije ziet de Syrische president het liefst verdwijnen, al uit Ankara zich de laatste tijd een stuk milder. Woensdag spreekt Poetin in Sotsji met de leiders van Iran en Turkije. Het is inmiddels wel duidelijk dat het Syrische bewind in Damascus zijn tegenstanders (radicaal-islamitische groeperingen en meer gematigde rebellen) heeft verslagen.

Afshin Ellian: supermacht Iran bereidt nieuwe conflicten voor >

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.