Europese Unie

Poolse premier: ‘Door Timmermans ligt nieuwe crisis op de loer’

Door Berend Sommer - 13 november 2017

De Europese Unie kan beter de hand in eigen boezem steken dan zich met interne politiek bemoeien. Dat vindt de Poolse premier Beata Szydlo. De Poolse verzet zich tegen het Brusselse adagium van een ‘ever closer union’. Volgens Szydlo zal het huidige beleid leiden tot een nieuwe crisis.

Dat zegt Szydlo tegen de Britse krant Financial Times. ‘De mensen in Europa worden er steeds meer bewust van dat de elites in Brussel niet op de hoogte zijn van problemen waar ze zich zorgen over moeten maken – zoals de veiligheid van burgers in de Europese Unie, de arbeidsomstandigheden en werkgelegenheid, en het verhogen van de lonen.’

‘Een nieuwe crisis lonkt’

Volgens de Poolse premier is de Europese Commissie vooral naar binnen toe gericht: ‘Ze zijn steeds meer bezig met de enorme bureaucratie en de ingewikkelde richtlijnen die ze zelf hebben gecreëerd. Dat zal leiden tot een crisis. We moeten deze zaken aankaarten, zeker nu het Verenigd Koninkrijk heeft besloten om de Europese Unie te verlaten.’ Volgens Szydlo is de Brexit vooral te wijten aan de bemoeizucht van de Europese Unie.

Poolse nationalistische demonstranten. Foto:EPA

Het interview komt op een saillant moment. Afgelopen weekend waren er in Polen massale betogingen, vanwege de Poolse onafhankelijkheid. Zestigduizend Polen gingen in Warschau de straat op. Ook waren er honderden extreem-rechtse demonstranten op de been, die racistische leuzen scandeerden als: ‘Europa zal wit zijn.’ De politie greep niet in, omdat de demonstraties niet in strijd waren met de Poolse wet.

Relatie met Brussel verloopt moeizaam

De relatie tussen Warschau en Brussel is de laatste jaren stroef geworden, sinds de conservatief-rechtse PiS (Recht en rechtvaardigheid) de verkiezingen met een grote meerderheid heeft gewonnen. De Europese Commissie maakt zich grote zorgen over de rechtszekerheid in Polen.

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans raakte eerder dit jaar verzeild in een conflict over nieuwe Poolse wetten. Hij begon een inbreukprocedure, omdat de nieuwe Poolse regelgeving in strijd was met het Europese beginsel van rechtszekerheid. Timmermans spreekt van een ‘structurele dreiging voor de rechtsstaat’.

‘Timmermans baseert zich op vooroordelen’

Onzin, vindt Szydlo. ‘Timmermans refereert aan wetten die nog helemaal niet zijn ingevoerd, dus ik vrees dat hij zijn kritiek baseert op bepaalde vooroordelen. Dat kan hij beter niet doen. Volgens mij is die benadering door sommige EU-ambtenaren een van de oorzaken die geleid hebben tot een crisis in de Europese Unie. Dat zou een reden kunnen zijn voor Brexit.’

De Europese Commissie kan zich beter richten op de toekomst van het geheel, zegt Szydlo, ‘in plaats van zich te bemoeien met interne zaken binnen lidstaten, en waar ze niets over te zeggen hebben’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.