Spanje

Puigdemont moet vrezen na Europees arrestatiebevel

03 november 2017

De problemen voor de afgezette en gevluchte Catalaanse leider Carles Puigdemont stapelen zich op. Hij zit weliswaar in België, maar boven hem hangt het zwaard van Damocles: een rechter in Spanje heeft namelijk een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd.

Het arrestatiebevel is binnengekomen bij de Belgische justitie. Het wordt nu bestudeerd en zaterdag of zondag overhandigd aan een onderzoeksrechter. Hoewel de donkere wolken zich wederom boven Puigdemont samenpakken, kan het nog wel even duren voordat hij op het vliegtuig wordt gezet naar Spanje.

Als Belgie ingaat op het Spaanse verzoek, zal de Belgische advocaat van de Catalaanse leider beroep aantekenen, meldt VTM Nieuws. De procedure rond de eventuele uitlevering van Puigdemont door België aan Spanje kan honderd dagen duren, laten Belgische media weten op basis van informatie van minister van Justitie Koen Geens.

Rechter weigert Puigdemont via een videoverbinding te verhoren

Puigdemont, gevlucht nadat hij zelf de onafhankelijkheid van Catalonië had uitgeroepen terwijl hij heel goed wist wat de gevolgen zouden zijn, kwam donderdag niet opdagen bij de rechtbank in Madrid. De Spaanse justitie heeft hem aangeklaagd voor onder meer ‘rebellie’. Puigdemont kan een gevangenisstraf van dertig jaar krijgen.

Gevluchte Puigdemont eist vrijlating opgepakte ministers

De rechter weigert Puigdemont via een videoverbinding te verhoren. Ook tegen vier voormalige kabinetsleden die met Puigdemont naar België reisden, zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd, aldus Spaanse media. Zij worden allen wordt door justitie beschuldigd van opruiing, misbruik van publieke gelden en van vertrouwen.

Catalaanse leider vindt het allemaal ‘extreem barbaars’

De separatist verklaarde vrijdag in Belgische media dat hij zich ‘aan het echte gerecht’ wil overleveren. Daar bedoelde hij de Belgische en niet de Spaanse justitie mee. Hij noemde de actie van de Spaanse premier Mariano Rajoy om de Catalaanse regering uit functie te zetten ‘extreem barbaars’.

De Spaanse regering ontsloeg Puigdemont en zijn medebestuurders nadat het Catalaanse regioparlement zich had uitgesproken voor onafhankelijkheid. ‘We kunnen niet van een democratie spreken als we met deze spelregels moeten spelen,’ vindt Puigdemont. Hij verklaarde ook mee te willen doen aan verkiezingen in Catalonië volgende maand en campagne te willen voeren vanuit België, wat dan ook weer implicaties heeft voor de Belgische regering (met daarin de Vlaamse nationalisten van de N-VA, die sympathie hebben voor Puigdemont).

Zoals zoveel volken voor hen, eisen Catalanen en Koerden een eigen staat. Maar het recht op zelfbeschikking is als dynamiet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.