Catalonië

Puigdemont wil alleen voor Belgische rechter verschijnen

04 november 2017

Spanje vaardigde vrijdag een internationaal opsporingsbevel uit naar Carles Puigdemont. De afgezette Catalaanse regeringsleider bevindt zich sinds maandag in Brussel, samen met vier oud-ministers. Ze ontvluchten Spanje omdat ze daar ‘geen kans maken op een eerlijk proces’, aldus Puigdemont.

De Catalaan geeft aan dat hij wel bereid is mee te werken aan een onderzoek als dit gedaan wordt door Belgische justitie. Volgens Puigdemont is de Spaanse justitie gepolitiseerd. Hij wil alleen meewerken aan ‘echte rechtspraak’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Spanje wil Puigdemont zelf berechten. De kwestie roept spanningen op, omdat Spanje de Catalaanse onafhankelijkheidskwestie ziet als een interne aangelegenheid. De Belgische regering klaagde eerder dat de Spaanse politie buitenproportioneel veel geweld gebruikte bij het verhinderen van het illegale onafhankelijkheidsreferendum, op 1 oktober. Bij dat referendum vielen honderden gewonden in confrontaties tussen de politie en de Catalanen.

Uitlevering kan maanden duren

Als België ingaat op het Spaanse verzoek, zal de Belgische advocaat van de Catalaanse leider beroep aantekenen, meldt VTM Nieuws. De procedure rond de eventuele uitlevering van Puigdemont door België aan Spanje kan honderd dagen duren, laten Belgische media weten op basis van informatie van minister van Justitie Koen Geens.

Ook geeft Puigdemont aan beschikbaar te zijn voor de nieuwe verkiezingen van het Catalaanse regioparlement. Die verkiezingen werden vorige week door de Spaanse regering uitgeschreven. Ze hebben plaats op 21 december.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.