Catalonië

Spanje opent de jacht op Puigdemont, vaardigt arrestatiebevel uit

02 november 2017

Spaanse justitie maakt jacht op de afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont. De openbaar aanklager heeft de rechtbank in Madrid donderdag gevraagd om een Europees arrestatiebevel voor Puigdemont, die momenteel in Brussel zit.

De rechter gaf daar kort daarna gehoor aan, meldt de Spaanse krant La Vanguardia.

Puigdemont weigert naar Spanje te reizen

Puigdemont kwam donderdag niet opdagen voor verhoren in de rechtbank in Madrid. Vijftien andere separatisten waren daar wel.

Het arrestatiebevel zet een behoorlijke druk op de Belgische regering. De Belgische premier Charles Michel verklaarde eerder al dat België niet op Puigdemont zit te wachten: Hij is hier niet op uitnodiging, en ook niet op initiatief van de Belgische regering,’ zegt Michel. ‘De Schengenzone staat het toe dat hij zonder formaliteiten in België kan zijn.’ De Belgische regering maakt duidelijk dat er veel contact is met de Spaanse regering.

Het Belgische federaal parket heeft het bevel overigens nog niet binnen, meldt dagblad De Morgen. Wanneer dat wel gebeurt, moet een Belgische rechter bepalen of Puigdemont moet worden aangehouden en uitgeleverd. Tegen het besluit kan tevens ook beroep worden aangetekend.

De Belgische advocaat van Puigdemont, Paul Bekaert, verklaarde eerder op de dag dat zijn cliënt wel wil meewerken met de autoriteiten maar weigert naar Spanje af te reizen, vanwege het ‘politieke klimaat’.

Pijnlijk is dat de burgemeester van Antwerpen, Bart De Wever, tevens leider van coalitiepartij N-VA, heeft aangekondigd dat Puigdemont welkom is in België. ‘We hebben zeer nauwe banden,’ aldus De Wever. De N-VA staat positief tegenover een mogelijke afscheiding van Vlaanderen. De Belgische staatssecretaris Theo Francken (tevens N-VA) maakte eerder toespelingen op asiel voor Puigdemont. Zijn advocaat benadrukte overigens dat Puigdemont (nog) geen asiel heeft aangevraagd, maar slechts gebruik maakt van het recht op vrij verkeer van personen binnen de Europese Unie.

Verdacht van rebellie, opruiing en misbruik van belastinggeld

Puigdemont en andere separatistische politici worden verdacht van rebellie, opruiing en misbruik van belastinggeld. De autoriteiten zeggen 20 verdachten in beeld te hebben, waarvan er uiteindelijk vijftien voor de rechter verschenen. Puigdemont en vier van zijn oud-ministers bleven weg.

De Spaanse regering ontsloeg Puigdemont en zijn medebestuurders nadat het Catalaanse regioparlement zich had uitgesproken voor onafhankelijkheid. Het bestuur van de regio had eerder de hand in het geïmproviseerde – en door Spanje als ‘illegaal’ bestempelde – onafhankelijkheidsreferendum in oktober.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.