Brexit

Verhofstadt: ‘Grote zorgen over voortgang Brexit’

Door Berend Sommer - 27 november 2017

Er wordt te weinig rekening gehouden met de rechten van EU-burgers in de Brexit. Dat zegt Guy Verhofstadt. De leider van de liberale fractie in het Europees Parlement waarschuwt dat dit gevolgen kan hebben. ‘Mijn zorg is dat dit de komende weken niet zal worden opgelost.’

Dat zegt Verhofstadt tegen Politico. De Britten hebben van de Europese Unie een deadline gekregen om met een serieus voorstel te komen over de zogeheten Brexit-rekening. Uiterlijk op 4 december moet er een voorstel liggen op de onderhandelingstafel. Pas dan kan worden gekeken of er een handelsakkoord met de Britten kan worden gesloten. Een besluit hierover zal vallen tijdens de Europese Raad, die half december wordt gehouden.

‘Probleem komende weken niet opgelost’

Verhofstadt vindt dit echter niet ver genoeg gaan, en maakt zich zorgen: ‘Mijn zorg is dat dit probleem niet in de komende weken kan worden opgelost.’ Dat zegt Verhofstadt over de rechten van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk. Volgens Verhofstadt probeert het Britse parlement besluiten over EU-burgers te traineren, zodat ze een gunstiger regeling kunnen treffen voor de Brexit-rekening.

Guy Verhofstadt waarschuwt voor de toename van bureaucratie wanneer EU-burgers zich na de Brexit in het Verenigd Koninkrijk willen vestigen. In een interview met Politico maakt de Vlaamse liberaal zich zorgen over de voortgang van de onderhandelingen met de Britse minister David Davis.

Verhofstadt laat zich graag uit over Brexit

Verhofstadt moet namens het Europees Parlement toezicht houden op de voortgang van de Brexit-onderhandelingen. Hij is zelf geen deelnemer aan de onderhandelingen, maar laat zich hierover wel geregeld uit.

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, is optimistischer. Hij laat weten dat hij er vertrouwen in heeft dat de onderhandelingen binnen een week voldoende vorderingen geboekt hebben om het over een handelsverdrag te hebben tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.