Verenigd Koninkrijk

Woedende Londense burgemeester eist inreisverbod Trump

Door Berend Sommer - 30 november 2017

Wat begon met een retweet van de Amerikaanse president Donald Trump, is nu geëscaleerd tot een bizar diplomatiek conflict. Omdat Trump een bericht van de extreem-rechtse groepering Britain First deelde, eist de Londense burgemeester Sadiq Khan een inreisverbod voor de Amerikaanse president. Permanent.

Na de pijnlijke retweet van Trump, staan de verhoudingen tussen Washington en Londen op scherp. ‘Britain First probeert gemeenschappen tegen elkaar op te zetten met hatelijke verhalen die leugens verspreiden en de spanningen doen toenemen. Ze zorgen voor onrust,’ aldus de verklaring van Downing Street 10.

Trump weigert zich vooralsnog van de gehekelde uitspraken te distantiëren, en koos voor de vlucht naar voren. In een tweet aan Theresa May schreef hij: ‘Bemoei je niet met mij, maar richt je vooral op het vernietigende radicale islamitische terrorisme dat plaatsheeft het Verenigd Koninkrijk. Met ons gaat alles goed!’

Woedende reacties in Brits Lagerhuis

In het Britse parlement werden de uitspraken van Donald Trump door een groot aantal parlementsleden veroordeeld. Ze vinden dat Trump zich schuldig maakt aan haatzaaien, en extremistische standpunten verspreidt. De Britse minister van Binnenlandse Zaken, Amber Rudd, zegt dat ‘de regering duidelijk heeft gemaakt aan de Verenigde Staten dat Trump een fout heeft gemaakt’.

De burgemeester van Londen gaat echter nog verder. ‘Het is te gek,’ zeg Khan, ‘dat de president van onze belangrijkste bondgenoot niet ziet dat zijn steun aan een extremistische groepering de tolerantie en diversiteit ondermijnt, terwijl deze zaken het Verenigd Koninkrijk juist zo bijzonder maken.’

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.