Atoomcrisis

Noord-Korea: ‘Oorlog is voldongen feit’

Door Fleur Verbeek - 07 december 2017

De gezamenlijke luchtmachtoefeningen van Zuid-Korea en de Verenigde Staten leiden tot woede in Pyongyang. Oorlog op het Koreaanse schiereiland is volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken van Noord-Korea ‘een voldongen feit’.

‘De resterende vraag is: wanneer zal de oorlog uitbreken?’ aldus een woordvoerder. Hij geeft aan dat Noord-Korea geen oorlog wenst, maar die ook niet uit de weg gaat. De Verenigde Staten zullen volgens hem de prijs moeten betalen als het geduld van Noord-Korea verkeerd wordt ingeschat.

Met ingang van deze maand zijn de Verenigde Staten en Zuid-Korea bezig aan een grote oefening, waarbij 12.000 manschappen en 230 vliegtuigen zijn betrokken. Noord-Korea vuurde vorige week opnieuw een langeafstandsraket af en liet na afloop weten dat het raketprogramma hiermee voltooid is: de projectielen kunnen het Amerikaanse vasteland bereiken.

Zijn eigen onderdanen weten niet eens of hij kinderen heeft en ook voor de buitenwereld is hij een mysterie. Een portret van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un >

Verontwaardiging wereldwijd

Het gaat om de Hwasong-15, die in de nacht van dinsdag 28 op woensdag 29 november werd gelanceerd. De raket vloog 950 kilometer in 53 minuten en haalde een hoogte van 4.475 kilometer, volgens een Noord-Koreaanse verklaring. De raket landde vervolgens in de Japanse Zee.

De test leidde wereldwijd tot grote verontwaardiging. Japan riep de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bijeen voor een spoedzitting en China gaf aan dat het met ‘ernstige bezorgdheid’ de ontwikkelingen volgt.

De Amerikaanse Nationaal Veiligheidsadviseur Herbert McMaster zei zaterdag dat de kansen op oorlog op het Koreaanse schiereiland elke dag toenemen. McMaster noemde de situatie ‘een race’ omdat er volgens hem steeds minder tijd is om het conflict op te lossen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.