Jeruzalem

Leidt woede in Libanon tot sancties tegen Trump?

Door Fleur Verbeek - 10 december 2017

Libanese ordetroepen hebben zondag traangas en waterkanonnen ingezet tegen betogers bij de Amerikaanse ambassade in Beirut. De betogers zijn boos over het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen.

Sommigen zwaaiden met Palestijnse vlaggen, anderen staken vuren aan op straat of gooiden stenen naar de ordetroepen die de weg naar de ambassade hadden afgesloten.

Veel demonstranten droegen zwart-witte sjaals en riepen woedende slogans over Trump. Libanon huist honderdduizenden Palestijnse vluchtelingen. Veel van hen vluchtten uit Israël kort nadat de staat werd gesticht, of zijn nageslacht van deze groep.

Welk vredesproces verstoort Trump eigenlijk met zijn beslissing?, schrijft Robbert de Witt.

Gezamenlijke verklaring Arabische Liga

In een gezamenlijke verklaring in de nacht van zaterdag op zondag heeft de Arabische Liga de Verenigde Staten gevraagd het besluit van Trump te herzien. In de verklaring staat dat ‘het Amerikaanse besluit over Jeruzalem een schending van het internationale recht is’.

Ook denken landen dat het verplaatsen van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem geweld in de regio zal uitlokken.

De organisatie van 22 landen besprak mogelijkheden om de Verenigde Staten met sancties onder druk te zetten. Libanon riep de conferentie op maatregelen te overwegen om te voorkomen dat de Amerikaanse ambassade verhuist naar Jeruzalem. ‘Te beginnen met diplomatieke en politieke maatregelen, gevolgd door economische en financiële sancties.’ De Palestijnse minister Riyad al-Maliki wil dat de VN-Veiligheidsraad zich in een resolutie uitspreekt over het besluit van Trump.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.