Brexit

May: ‘We liggen nog steeds op schema met onderhandelingen’

Door Fleur Verbeek - 14 december 2017

Volgens de Britse premier Theresa May ligt het Verenigd Koninkrijk nog steeds op schema om de gestelde doelen voor een juiste afwikkeling van de Brexit te halen. Dat zei May op donderdag bij aankomst in Brussel.

De aankondiging komt een dag na een grote nederlaag voor May in het Britse parlement. Hierbij stemde een nipte meerderheid voor een wijziging van de Brexit-wet. Hierdoor moet de premier elke deal die ze sluit met de EU eerst voor goedkeuring langs het parlement sturen.

Niet alleen maakt dit de onderhandelingen met de EU moeilijker, het verlies is extra pijnlijk omdat de rebellie uit haar eigen partij komt. Tot het laatste moment werd koortsachtig geprobeerd om de dwarsliggers op andere gedachten te brengen, maar het mocht niet baten. Labour-leider Jeremy Corbyn noemde het na afloop een ‘vernederend verlies van autoriteit’ voor de premier.

Donderdag gaf May aan ‘teleurgesteld’ te zijn over de uitslag, maar volgens haar wordt nog steeds goede vooruitgang geboekt. Op de top in Brussel komen EU-lidstaten bijeen om te beslissen of er kan worden onderhandeld over de handelsrelatie met Groot-Brittannië na de Brexit. Voor de Britten zou dat een grote stap vooruit betekenen.

 

‘Ik ben teleurgesteld over de wetswijziging, maar we liggen nog steeds goed op schema met de Brexit, zei May.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.