Oostenrijk

Rechtse FPÖ keert terug in regering Oostenrijk

Door Fleur Verbeek - 15 december 2017

De Oostenrijkse conservatieve partij ÖVP en de rechtse FPÖ willen weer samen regeren. De 31-jarige ÖVP-leider Sebastian Kurz bevestigde vrijdag dat er een coalitieakkoord is.

De partij van Kurz won in oktober de verkiezingen, maar haalde geen meerderheid in het parlement. Daarop ging hij praten met anti-immigratiepartij FPÖ, die meer dan een decennium in de oppositie heeft gezeten.

‘We willen de druk op belastingbetalers verlichten,’ zei Kurz na urenlange gesprekken met de FPÖ in Wenen. ‘En boven alles willen we de veiligheidssituatie in ons land verbeteren, onder meer door illegale migratie te bestrijden.’

Details over akkoord zaterdag onthuld

Meer over de jongste regeringsleider van Europa:

>> ‘Wunderwuzzi’ wint glansrijk: wie is Sebastian Kurz?

Kurz en FPÖ-voorman Heinz-Christian Strache zeiden dat details over het akkoord zaterdag worden onthuld. Leiders van de twee partijen worden dan ook verwacht bij president Alexander Van der Bellen.

Een ingewijde zei eerder dat Kurz heeft bedongen dat in elk geval geen referendum zal plaatshebben over een mogelijk vertrek uit de Europese Unie. De nieuwe regering wordt naar verwachting begin volgende week beëdigd.

De FPÖ stapte in 2000 voor het laatst in een regering. Dat zorgde toen voor veel beroering in Europa. Ook toen was de ÖVP de coalitiepartner.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.