Verenigd Koninkrijk

Corbyn: ‘Binnen een jaar ben ik premier’

Door Berend Sommer - 19 december 2017

De leider van de Britse Labourpartij Jeremy Corbyn rekent zich alvast rijk: ‘Binnen twaalf maanden ben ik waarschijnlijk premier.’ Maar eerder kan ook: ‘Ik ben klaar om morgen al premier te worden.’

Dat zegt Corbyn in een interview met Grazia. Volgens Corbyn ligt het voor de hand dat er volgend jaar opnieuw verkiezingen worden gehouden, en dat hij daarbij de Labourpartij zal leiden. ‘Waarschijnlijk ga ik die dan winnen,’ zegt Corbyn. Of het daadwerkelijk tot verkiezingen zal komen, is de vraag. The Times meldde gisteren dat Theresa May van haar partij op het hart gedrukt kreeg om aan te blijven tot 2021. Een leiderschapswissel zou de Brexit-onderhandelingen aanzienlijk compliceren.

Corbyn en de Brexit

Corbyn wil zich niet uitlaten over de uitspraak van oud-premier Tony Blair, die voorstelde om een tweede Brexit-referendum te houden, maar hij zegt wel dat sommigen ‘zeer onverstandig zijn geweest’.

2017: het jaar van Corbyn

Afgelopen jaar was het jaar van de wederopstanding van Jeremy Corbyn. Begin 2017 werd hij nog totaal afgeschreven: zijn radicaal-linkse programma werd door de Conservatieven weggehoond. Ook waren de sociaal-democraten intern totaal verdeeld. Daarom achtte de Britse premier Theresa May begin dit jaar de kans rijp om vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Daarmee zou ze Corbyn definitief van de kaart vegen als tegenstander.

Dat was het plan. De uitvoering bleek weerbarstiger. Tot ieders verbazing richtte Corbyn zich weer op, en wist de achterstand ten opzichte van de Tories met minimale cijfers te beperken. De klap voor May was groot: ze moest een coalitie aangaan met de Noord-Ierse partij DUP om de meerderheid in het Lagerhuis te behouden.

Sindsdien staat Mays positie binnen de Britse regering ter discussie. Dit heeft niet alleen te maken met de groeiende populariteit van Corbyn en de Labourpartij, maar ook met haar eigen opstandige ministersploeg. Vooral Boris Johnson en Michael Gove weken een aantal maal af van de lijn die door de premier werd uitgestippeld.

De kans is groot dat in Parijs en Berlijn wordt bepaald hoe het met Nederland verder gaat. En dus niet in Den Haag. Lees hier de analyse van Syp Wynia. 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.