Frankrijk

Macron verhardt: strengste migratiebeleid in jaren

Door Berend Sommer - 19 december 2017

Frankrijk gaat strenger toezien op het gebied van migratie. Sinds het aantreden van Emmanuel Macron voert Frankrijk het strengste migratiebeleid sinds jaren. Afgelopen weekend, tijdens een bijeenkomst van Franse ministers, blijkt dat Macron van plan is om deze harde lijn te handhaven.

Dat meldt de Franse krant Le Monde. In de toekomst wil de Franse regering de asielwetgeving verder aanscherpen. De voorzieningen voor migranten met een asielstatus worden weliswaar beter, maar daar staat tegenover dat asielzoekers die worden afgewezen, sneller worden teruggestuurd naar het land van herkomst.

‘In Duitsland zijn ongeveer 300.000 migranten geweigerd, die willen nu naar Frankrijk komen’ zegt Gérard Collomb, de Franse minister van Binnenlandse Zaken, ‘moeten wij die allemaal opnemen? Nee, want dan zouden we een stad ter grootte van Lyon moeten bouwen.’

Dit is in lijn met wat de burgemeesters van de grote steden in Frankrijk willen. Ze vinden dat ze te weinig ondersteund worden, en staan ‘met de rug tegen de muur’. Dat schrijven ze in een artikel dat  afgelopen weekend in Le Monde verscheen.

Reactie op Le Pen?

De verharding van regeringsbeleid op het thema migratie is volgens de Britse Financial Times een reactie op de opkomst van de Front National bij de Franse presidentsverkiezingen. Marine Le Pen werd tweede, achter Macron.

Het Front National claimt het strenge migratiebeleid van Macron als een ‘politieke overwinning’. Ngo’s vinden van niet: de katholieke organisatie Secours Catholique waarschuwt alvast voor mogelijke ‘schendingen van mensenrechten’.

Tegen een mogelijke nieuwe jungle van Calais heeft de politie strenge instructies gekregen: migranten moeten door de Franse politie worden opgepakt en verplaatst. Ook in Parijs, waar honderden tentjes zijn opgezet door migranten, krijgt de politie regelmatig instructies om de tentenkampen af te breken.

Duitse kiezers bepalen Nederlands immigratiebeleid 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.