Jeruzalem

Doden bij aanval van duizenden Palestijnen op Israël

Door Fleur Verbeek - 22 december 2017

Duizenden Palestijnen hebben vrijdag opnieuw de gewelddadige confrontatie gezocht met Israëlische veiligheidstroepen. Twee demonstranten kwamen in de Gazastrook om het leven, tientallen anderen raakten gewond.

Het regionaal ministerie van Gezondheidszorg liet weten dat de onrust in Gaza weer oplaaide na het islamitisch vrijdaggebed. Dit gebeurt voor de derde vrijdag op rij.

Het Israëlische leger liet weten dat ongeveer 2000 Palestijnse betogers de Israëlische soldaten bij de grens bekogelden met stenen en brandende autobanden in hun richting rolden. Als reactie daarop werd het vuur geopend op de aanstichters van de rellen.

Onrust te midden van voorbereidingen voor kerst

Ook op de Westelijke Jordaanoever ontstond te midden van de voorbereidingen voor kerst in tal van plaatsen, waaronder Betlehem, onrust. Daar deden naar schatting 1700 Palestijnen aan mee. Zij gooiden met molotovcocktails en stenen naar Israëlische militairen.

Lees voor volledige duiding van de explosieve situatie in het Midden-Oosten:

De kwestie-Jeruzalem, struikelblok voor vrede >

De ongeregeldheden zijn het gevolg van de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door de Amerikaanse president Donald Trump. Op 6 december gaf Trump aan dat hij Jeruzalem voortaan als de hoofdstad van Israël erkent. De Amerikaanse ambassade wordt daardoor verhuisd van Tel Aviv naar Jeruzalem. Dat proces zal mogelijk drie tot vier jaar in beslag nemen. De aankondiging leidde tot grote woede in de Arabische wereld en tot protest wereldwijd. In Nederland viel een Syriër een Joods restaurant in Amsterdam aan omdat hij het niet eens was met het besluit.

Abbas accepteert geen enkel vredesplan meer

De Palestijnse leider Mahmoud Abbas heeft vrijdag gezegd dat hij geen enkel vredesplan met Israël van de Verenigde Staten zal accepteren. Washington werkt onder leiding van de schoonzoon van Trump Jared Kushner al maanden aan een plan. Abbas deed zijn uitspraken op een nieuwsconferentie in Parijs, meldt de BBC.

De opmerkingen van Abbas komen een dag nadat de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties het besluit van Trump met een meerderheid afwees. De uitslag van deze stemming is symbolisch en niet bindend.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.