Migratie

Migranten worden nu vanuit Libië naar Italië gevlogen

Door Fleur Verbeek - 22 december 2017

De Verenigde Naties zijn begonnen met het evacueren van migranten vanuit Libië naar Italië. Vrijdag landde een toestel met 110 vrouwen en kinderen op een vliegveld ten zuiden van Rome.

Naar schatting zitten nog zo’n 700.000 vluchtelingen vast in Libië. Ze willen naar Europa maar komen vaak vast te zitten in opvangcentra. Het is de eerste keer dat migranten rechtstreeks naar Europa worden geëvacueerd.

Een tweede vlucht met meer dan vijftig mensen wordt later op de dag in Italië verwacht. Het gaat volgens persbureau Reuters om migranten uit Eritrea, Ethiopië, Somalië en Jemen. In Italië begint hun proces voor asielaanvraag.

Landen richtten gezamenlijk coördinatiecentrum op

Italië en Libië besloten op 9 december beter samen te werken bij de aanpak van mensensmokkelaars die veel geld verdienen aan het overzetten van migranten naar Europa. Na overleg tussen Libische topfunctionarissen en de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Marco Minniti werd bekend dat een gezamenlijk coördinatiecentrum wordt opgezet.

‘Dit is een mijlpaal van trots voor de Italianen,’ zei de minister van Binnenlandse Zaken tegen Marco Minniti tegen verslaggevers op de landingsbaan vrijdag. ‘Dit is pas het begin. We zullen doorgaan met de opening van deze humanitaire corridor.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.