België

Francken splijt coalitie na uitzetting Soedanezen

Door Berend Sommer - 27 december 2017

De Belgische regering is vlak voor de jaarwisseling in een kabinetscrisis beland. Theo Francken, de staatssecretaris van Asiel die furore maakte met hard migratiebeleid, is te ver gegaan. Dat vindt de liberale coalitiegenoot MR (Mouvement Réformateur). Francken informeerde het Belgische parlement onvolledig.

Francken (N-VA) zette Soedanese asielzoekers uit, terwijl hij wist dat ze het risico liepen te worden gemarteld bij terugkeer in het land van herkomst. Volgens getuigen is dat ook gebeurd: Soedanezen die op het vliegtuig naar de Soedanese hoofdstad Khartoum zijn gezet, werden gefolterd.

Francken was op de hoogte van het risico. Hij werd gewaarschuwd door het Commissariaat-Generaal voor Vluchtelingen en Staatlozen, maar legde de adviezen naast zich neer.

Michel wacht resultaat onderzoek af

De regering van Charles Michel (MR) heeft een onderzoek ingesteld naar Franckens beleid, maar de premier wil nog niet vooruitlopen op de resultaten van dat onderzoek. Een partijgenoot en vertrouweling van Michel plaatst al wel nadrukkelijk vraagtekens bij het aanblijven van Francken.

‘Terugsturen Soedanezen onacceptabel’

‘Mensen terugsturen naar Soedan is onacceptabel,’ zegt Gérard Deprez, die voor het MR in het Europees Parlement zit, tegen de Belgische krant L’Écho. ‘We kunnen ons niet verschuilen achter het feit dat andere Europese landen hetzelfde doen. We kunnen niet gaan collaboreren met een dictatuur. Voor mij, net als voor veel kiezers van MR, grenst dit aan het toelaatbare.’

Andere – anonieme – kopstukken van MR delen die mening: ‘Ofwel Francken neemt ontslag, ofwel Charles ontslaat hem.’

Het is de vraag wat een ontslag van Francken voor de regering zal betekenen, omdat de N-VA, Franckens partij, verreweg de meeste zetels heeft.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.