Terrorisme

Aanslagen Rusland voorkomen, dankzij CIA

Door Maurits Terwindt - 18 december 2017

Dankzij een tip van de Amerikaanse geheime dienst CIA hebben Russische autoriteiten meerdere aanslagen van de islamitische terreurgroep IS in Sint-Petersburg kunnen voorkomen. Het zou gaan om zelfmoordaanslagen, met onder meer de Kazankathedraal als doelwit. Er zijn zeven mensen opgepakt.

De Russische president Vladimir Poetin belde gisteren volgens het Kremlin met de Amerikaanse president Donald Trump om hem te bedanken voor de tip. Het Kremlin liet ook weten dat de Russische autoriteiten, net als in het verleden, informatie met de Amerikaanse geheime diensten zullen delen over aanslagpogingen in de Verenigde Staten.

Aansturing vanuit het buitenland

De Russische autoriteiten melden dat de verdachten vanuit het buitenland werden aangestuurd door middel van Telegram, de Russische variant op WhatsApp. De Russische geheime dienst, de FSB, meldt dat er bij de arrestatie veel explosieven, wapens en extremistische propaganda zijn gevonden.

Een van de verdachten is een 22-jarige man uit Kazachstan. Een andere verdachte is een 18-jarige Russische jongen die zich tot de islam zou hebben bekeerd. Volgens de Russische nieuwszender RT zou het om Evgeny Efimov gaan. De FSB heeft een video van zijn arrestatie online gezet. In deze video is ook te zien hoe de FSB een werkplaats ontmanteld waar bommen worden gemaakt.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.