Jihadisme

Duitse inlichtingenchef vreest kinderen van IS

Door Fleur Verbeek - 03 december 2017

De chef van de Duitse inlichtingendienst, Hans-Georg Maassen, is bang dat gehersenspoelde kinderen naar Duitsland komen nu de terreurgroep Islamitische Staat (IS) vrijwel al zijn terrein in het Midden-Oosten kwijt is.

Maassen zei in een gesprek met het Duitse persbureau DPA dat er ‘kinderen zijn die in scholen van IS zijn gehersenspoeld en in hoge mate geradicaliseerd en zo de ideologie van IS steunen’.

‘Die kun je dus beslist ook jihadisten noemen. Dat stelt de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst voor problemen, omdat die kinderen en jongeren erg gevaarlijk kunnen zijn.’ Maasssen zegt niet dat er al een golf jonge nazaten van IS-strijders naar Duitsland trekken.

Het gevaar van jihadbruiden is veel te lang onderschat, schrijft Nikki Sterkenburg >

Aannemelijk dat eerst vrouwen en kinderen terugkomen

De grote terugreis van jihadisten is nog niet begonnen, maar het is volgens Maassen aannemelijk dat zij hun vrouwen en kinderen eerst terugsturen. Ook de vrouwen van jihadisten zijn in het Midden-Oosten geradicaliseerd en moeten ook in de gaten worden gehouden als ze terugkomen. In de afgelopen jaren zijn naar schatting 950 jihadisten uit Duitsland naar het gebied van IS gegaan, ongeveer eenvijfde van hen is vrouw.

De diensten observeren voor zover bekend nu al circa zevenhonderd mensen in Duitsland die in staat worden geacht een aanslag te plegen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.