Frankrijk

Franse premier in opspraak door peperdure vliegreis

Door Berend Sommer - 20 december 2017

De Franse premier Edouard Philippe is in opspraak geraakt, nu bekend is geworden dat hij zich naar huis heeft laten vliegen met een privévliegtuig. De vlucht met een gecharterde Airbus A340 kostte 350.000 euro. Dit terwijl er een goedkoper alternatief voorhanden was.

Hiermee wilde Philippe twee uur tijd besparen. Ook was het comfortabeler dan een vliegtuig van het leger.

Dat meldt het Franse persbureau AFP. De Franse premier vloog vanuit Tokio naar de Franse luchthaven in Roissy. Volgens Philippe is dat heel gebruikelijk. Te meer omdat de Franse president Emmanuel Macron diezelfde dag naar Algerije zou vertrekken. Volgens protocol van de Franse regering is het wenselijk dat de premier in Frankrijk is, als de president op reis gaat naar het buitenland. Daarom waren de twee uur tijd die werd gewonnen door een A340 te charteren, van doorslaggevend belang, zegt Philippe.

Ook zou hij die woensdag de Franse defensiecommissie moeten voorzitten. De Franse krant Libération onthult echter dat die vergadering naar vrijdag werd verplaatst.

AFP meldt ook dat de keuze te maken had met het comfort dat het privétoestel biedt. Oud-premier Manuel Valls benadrukt dat hij  weleens in het presidentiële toestel heeft gevlogen, en dat dit een dure aangelegenheid was.

De vlucht met de A340 is tegen het zere been van de regering, omdat juist Macron tijdens zijn presidentscampagne ervoor pleitte om een einde te maken aan de vele privileges die de ‘politieke klasse’ zichzelf gunt. Van dit voornemen lijkt  maar weinig meer over. Dit leverde Macron eerder al felle kritiek op van oud-premier Alain Juppé.

Rel over verjaardag in Château

Afgelopen weekend lag Macron zelf onder vuur vanwege een verjaardagsfeestje in een lustoord. Macron vierde zijn 40ste verjaardag deze week met zijn vrouw Brigitte en andere familieleden in een duur château ten zuiden van Parijs.

Critici noemen hem al langere tijd ‘de president van de rijken’, maar het Élysée laat weten dat het verblijf van Macron en zijn naasten uit eigen zak wordt betaald. Volgens een van zijn familieleden lagen de kosten ‘lager dan 1.000 euro’.

Franse regering betaalt wel beveiliging

Macron is aanstaande donderdag jarig, maar reisde afgelopen vrijdag al af naar het prestigieuze Château de Chambord in de Loirevallei, waar hij zaterdag zijn verjaardag vierde. Een woordvoerder van de president benadrukte dat alleen het diner in het kasteel is gehouden: de rest van de tijd verbleven Macron en zijn vrouw in een hotel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.