Brexit

Het is erop of eronder voor May in Brussel

04 december 2017

De Britse premier Theresa May vertrekt vandaag naar Brussel voor overleg met de Europese leiders Jean-Claude Juncker en Donald Tusk. Er loopt opnieuw een belangrijke deadline af voor de Brexit-onderhandelingen.

Het zijn turbulente maanden voor May, die bijna elke dag wel een politieke brand  moet blussen, meldt CNN.

Is het niet haar eigen partij die haar aftreden voorbereidt, dan is het wel haar wankelende bondgenootschap met de Democratic Unionist Party van Noord-Ierland, of een ordinair schandaal dat haar aandacht opeist. Zo bleek vrijdag dat vicepremier Damian Green duizenden pornografische afbeeldingen op zijn parlementaire computer heeft staan.

Hoeveel gaat de Britten de Brexit kosten? Lees het hier:

Britten trekken portemonnee voor gepeperde Brexit-rekening

Er staat meer op het spel dan ooit

In de gesprekken deze week staat er misschien wel meer op het spel voor May dan ooit. De onderhandelingen verlopen tergend traag; de Britten kunnen niet wachten om te beginnen met overleg over een vrijhandelsakkoord, maar de Europese Unie wil daar pas mee beginnen als er ‘voldoende vooruitgang’ is geboekt op het gebied van drie cruciale kwesties.

Het gaat om de toekomstige rechten van ongeveer drie miljoen niet-Britse EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk, de financiële verplichtingen die het uitgaande EU-lid moet nakomen en de Ierse grens-kwestie.

Over twee zaken is een akkoord

Over de eerste twee zaken is dit weekeinde naar verluidt een akkoord bereikt. Maar wat er moet gebeuren met de grens tussen Noord-Ierland en Ierland – de Europese Unie wil harde toezeggingen voor controles langs deze grens zodat hier bijvoorbeeld invoerheffingen kunnen worden geïnd – is nog onduidelijk. De Britten hebben de invoer van een hightech-trackingsysteem beloofd waarmee goederen kunnen worden gevolgd, maar dit is voor de Europese Unie niet voldoende.

Vorige maand gaf EU-president Donald Tusk premier May vandaag als deadline  om met concrete voorstellen te komen. Over twee weken beslissen de EU-leiders op een top in Brussel of er genoeg voortgang is geboekt op de drie hoofdpunten. Is dat het geval, dan kunnen de onderhandelingen over de toekomstige handelsrelatie beginnen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.