Migratie

‘Immigranten gaan Duitsland 25 miljard kosten’

07 december 2017

De integratie van immigranten die de afgelopen twee jaar naar Duitsland kwamen, gaat tussen de 20 en 25 miljard euro kosten. Dat schrijft het Duitse wetenschappelijk bureau Institut für Wirtschaftsforschung (Ifo) in een onderzoeksrapport over de migratiegolf van de afgelopen twee jaar. De resultaten van dat onderzoek schetsen een somber beeld.

In Duitsland kregen in de afgelopen twee jaar 1,6 miljoen immigranten een verblijfsvergunning. Omdat ze de Duitse taal niet spreken, vinden ze moeilijker werk. Maar niet alleen de taalachterstand vormt een belemmering voor een goede integratie.

Immigranten hebben vaak niet de benodigde vaardigheden en diploma’s en ze hebben een arbeidsethos dat niet aansluit op het Duitse arbeidsethos. Ifo-onderzoeker Gabriel Felbermayr licht dit toe in het Het Financieele Dagblad (FD): ‘Het klinkt onwetenschappelijk, maar vluchtelingen hebben moeite om vroeg door de regen te gaan voor een werkdag van acht uur.’

In Duitsland is een kwart van de ontvangers van een uitkering een immigrant. ‘Als ze banen vinden, zijn dat eenvoudige banen, deels parttime, die weinig belastinginkomsten genereren,’ zegt Felbermayr tegen het FD. ‘De Duitse staat en belastingbetalers zullen ook op langere termijn wezenlijk belast worden met extra kosten.’ Volgens Felbermayr blijft het werkloosheidspercentage ook op lange termijn hoog onder migranten.

Migratiecrisis in Duitsland

In 2015 kondigde bondskanselier Angela Merkel aan dat de vluchtelingen uit Syrië wegens een burgeroorlog welkom waren in Duitsland. Daarmee bracht ze een grote vluchtelingenstroom op gang. Uiteindelijk kregen 1,6 miljoen immigranten de afgelopen twee jaar een verblijfsvergunning in Duitsland.

De gevolgen van de migratiecrisis waren in de Duitse bondsverkiezingen een belangrijk thema. Zo wist de rechts-nationalistische Alternative für Deutschland zichzelf in één keer op de kaart te zetten in de bondsdag. AfD werd de derde partij.

Volgen Ingo Kramer, de voorzitter van een Duitse werkgeversorganisatie, gaat het wél goed. Hij benadrukt dat tweehonderdduizend immigranten werk hebben gevonden, of aan een stage of opleiding zijn begonnen. ‘Dat is veel, vooral omdat veel vluchtelingen Duitse les volgen, kinderen en ouderen niet kunnen werken, en veel vrouwen om traditionele redenen geen werk zoeken,’ zegt hij in het FD.

Deze week in Elsevier Weekblad: Europa heeft geen Afrikaanse immigranten nodig, schrijft Syp Wynia

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.