terreur

IS dreigt erop los tijdens Kerst en Oud en Nieuw

Door Elif Isitman - 23 december 2017

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) – die nagenoeg al het terrein heeft verloren in Syrië en Irak – grijpt de Kerstdagen aan om propaganda te verspreiden. De afgelopen maanden dreigde de terreurgroep meermaals om toe te slaan tijdens Kerst, met name in Amerika.

De terreurbeweging roept sympathisanten op om tijdens Kerstmis aanslagen te plegen op symbolische plekken in het westen.

IS verspreidt propaganda met specifieke doelwitten

In november dreigde IS bijvoorbeeld op eerste Kerstdag toe te slaan op Times Square in New York. Er werd een poster verspreid waarin wederom de stad New York wordt bedreigd: ‘Wait for us, we meet at Christmas in New York… soon’ staat er op de Engelstalige poster. Raar genoeg staat er een bewerkte foto bij van de National Cathedral in Washington DC, die in vlammen opgaat. Daarnaast doken verschillende andere posters op, met beelden waarop onder meer de Kerstman wordt onthoofd en het Vaticaan in brand wordt gezet. In San Francisco wist de FBI vrijdag op tijd een man op te pakken die een aanslag wilde plegen tijdens Kerst.

Maar ook in Europa dreigt IS aan te vallen: op 3 december verspreidden IS-kanalen bijvoorbeeld een video waarin informatie werd gegeven over de opgeschroefde beveiliging tijdens verschillende kerstmarkten in Europese landen. Propaganda voor deze doelwitten werd verspreid via de versleutelde berichtendienst Telegram, meldt het Amerikaanse weekblad Newsweek.

Beveiliging rond kerken opgeschroefd

Hoewel het verspreiden van propaganda en het uiten van dreigementen tijdens Kerstmis een jaarlijkse traditie is geworden van IS, zouden veiligheidsdiensten de bedreigingen serieus nemen en de beveiliging rondom bijvoorbeeld kerken opschroeven.

Niet alleen kerstevenementen worden bedreigd. Ook nieuwjaarsfeestjes worden in de propagandaberichten genoemd. Vorig jaar was de bekende nachtclub Reina in Istanbul doelwit van een IS-aanslag tijdens de jaarwisseling. De Oezbeekse terrorist Abdulgadir Masharipov richtte daar een bloedbad aan: er vielen 39 doden. De aanslag werd later door IS opgeëist.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.