terreur

Jihadist richt pijlen op Prince George: ‘Ook koningshuis wordt niet gespaard’

Door Elif Isitman - 06 december 2017

Een 31-jarige man staat woensdag voor de rechter, omdat hij persoonlijke informatie over de 4-jarige Prince George, het zoontje van Prince William en zijn vrouw Kate, via sociale media verspreidde. Het doel was jihadisten te voorzien van doelwitten voor een volgende terreuraanslag.

Husnain Rashid uit het Noord-Engelse Lancashire zette een foto van Prince George op Telegram, de versleutelde berichtendienst die veelvuldig door jihadisten wordt gebruikt.

Adres van school Prince George op Telegram

Naast Prince George had hij het silhouet van een jihadist gefotoshopt. Ook verstuurde hij het adres van de school van de vierjarige prins, met bijgaand de tekst: ‘Zelfs de koninklijke familie wordt niet gespaard.’ Prince George gaat sinds september dit jaar naar school.

De openbaar aanklager neemt de zaak naar eigen zeggen zeer serieus. Rashid wordt beschuldigd van het voorbereiden van terroristische misdrijven, en zou ook het plan hebben gehad om naar Syrië af te reizen voor de gewapende strijd. Ook wordt hij ervan verdacht anderen te hebben willen helpen bij het plegen van een terreuraanval.

Ook aanslag op May verijdeld

Het is het tweede bericht woensdag over een hooggeplaatst doelwit van Britse jihadisten. Eerder werd bekend dat de Britse veiligheidsdiensten een terreuraanslag op premier Theresa May hebben verijdeld. Twee mannen werden vorige week dinsdag opgepakt.

Wat kunt u zelf doen bij een aanslag? 8 tips

Zij hadden het plan om een provisorische bom tot ontploffing te brengen in Downing Street, bij de ambtswoning van May in Londen. In de chaos die daarop zou volgen, wilden ze haar met een mes doden.

Dinsdag verscheen een rapport van een Britse regeringscommissie waarin vrij zware kritiek wordt geuit op de Britse inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Zo zou de samenwerking tussen de diensten ‘sub-optimaal’ zijn, en worden data niet efficiënt gedeeld. In het bijzonder in aanloop naar de aanslag bij de Manchester Arena in mei dit jaar, werden belangrijke signalen gemist. Die aanslag, waarbij 22 mensen omkwamen onder wie veel kinderen, had waarschijnlijk voorkomen kunnen worden, concludeert de commissie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.