Europese Unie

Juncker wil in 2025 superministerie van Financiën

15 december 2017

Als het aan de voorzitter van de Europese Commissie ligt, heeft de Europese Unie in 2025 een eigen minister van Financiën. Juncker zou vorige week een voorstel bij de Europese Raad hebben ingediend voor een superministerie.

Dat meldt het FD. De eurogroep voelt niets voor dat plan, daarom probeert Juncker het via een andere weg alsnog door te drukken. De Europese Raad, waarin alle regeringsleiders van de Europese Unie zitten, zou meer ontvankelijk zijn voor snellere hervormingen van de muntunie. De eurogroep, die tot januari 2018 wordt voorgezeten door Jeroen Dijsselbloem, is terughoudender.

Europees noodfonds tegen crises

Juncker wil naast een Europese minister van Financiën ook een eigen begroting voor de EU. Vandaag heeft in de Europese Raad een inleidende discussie plaats, waarna er pas in juni 2018 knopen doorgehakt zullen worden. Juncker wil ook een Europees noodfonds instellen, waarmee een volgende crisis kan worden afgeremd.

Volgens premier Rutte is een dergelijk fonds niet nodig, zolang alle lidstaten maar hun begroting op orde brengen en zich aan het stabiliteitspact houden. ‘Dan zijn we allemaal schokbestendig.’

Grootse plannen voor 2025

Jean-Claude Juncker ijvert al langer voor een Europese Unie met meer bevoegdheden. In zijn jaarlijkse Staat van de Unie-toespraak in september, stelde Juncker al voor om de EU uit te breiden naar dertig landen. ‘Nu is de tijd om een sterker en democratischer Europa te bouwen richting 2025. De wind is terug in de zeilen en dat biedt kansen. Die moeten we grijpen.’

Vorige week baarde SPD-leider Martin Schulz, voorheen de voorzitter van het Europees Parlement, opzien door te stellen dat er Verenigde Staten van Europa moeten komen. Ook dat wil hij voor 2025 zien gebeuren. Schulz wil dat er één Europese grondwet komt, waar de lidstaten allemaal mee moeten instemmen. Wie niet instemt met die grondwet, ligt eruit, is het idee van Schulz.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.