Oostenrijk

Kurz legt bom onder migratiequota EU

Door Berend Sommer - 24 december 2017

Lidstaten van de Europese Unie moeten zelf kunnen bepalen of ze migranten opnemen, en zo ja, hoeveel. Dat vindt de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz, die pleit voor een andere aanpak wat betreft migratiebeleid.

Dat zegt 31-jarige bondskanselier van Oostenrijk in een interview met de Duitse krant Bild am Sonntag. Kurz wist vlak voor het eind van het jaar een regering te smeden, samen met de extreem-rechtse FPÖ.

Kurz vindt dat het huidige migratiebeleid van de Europese Unie niet werkt: nu wordt door middel van een verdeelsleutel bepaald hoeveel migranten een land moet opnemen. Dit leidde tot grote protesten in Hongarije, Tsjechië en Slowakije, die er niets voor voelden om migranten toe te laten.  ‘Lidstaten dwingen vluchtelingen te accepteren, helpt Europa niet,’ zegt Kurz tegen Bild. ‘Als we dit pad blijven volgen, zullen we de Europese Unie alleen verder verdelen.’

Meer over de jongste regeringsleider van Europa:
>> ‘Wunderwuzzi’ wint glansrijk: wie is Sebastian Kurz?

Eerder wilde Tusk migratiebeleid op de schop gooien

Dit is in overeenstemming met een eerdere notitie die voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk aan de lidstaten stuurde, vlak voordat de regeringsleiders van de EU in december bijeenkwamen. Hij vond dat er gezocht moest worden naar een alternatief voor de huidige aanpak. Dat leverde hem veel kritiek op, ook namens de Nederlandse premier Mark Rutte. Rutte vindt dat solidariteit tussen lidstaten onderling een belangrijke voorwaarde is  voor de EU. De weigering van de Hongaarse premier Viktor Orbán om migranten op te willen nemen noemde hij daarom ‘schaamteloos’.

‘quota hebben geen zin’

Volgens Kurz is de discussie over de vluchtelingenquota zinloos,  omdat migranten zich het liefst vestigen in landen waar een goed sociaal stelsel is. ‘Migranten die op weg zijn naar Europa willen niet naar Hongarije of Roemenië,’ constateert Kurz, ‘ze willen vooral naar Zweden, Duitsland of Oostenrijk.’ Volgens statistiekbureau Eurostat klopt dit; momenteel vraagt 60 procent van de migranten die de EU binnenkomt, asiel aan in Duitsland.

Na de ministerraad: Rutte’s PR-momentje met Kurz

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.