Brexit

May en EU akkoord over grens Ierland en Noord-Ierland

Door Maurits Terwindt - 04 december 2017

De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben een akkoord bereikt over de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. ‘Als Ierland en Noord-Ierland akkoord gaan, dan zal de situatie bij de grens er na de Brexit net zo uitzien als nu,’ zegt Simon Coveney, de Ierse minister van Buitenlandse Zaken.

Derde en laatste akkoord

De Noord-Ierse grens was de laatste van drie Brexit-zaken waarover een akkoord moest worden bereikt tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Dit weekeinde was er al overeenstemming bereikt over de toekomstige rechten van drie miljoen niet-EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk en de financiële verplichtingen van het Verenigd Koninkrijk bij het vertrek uit de Europese Unie (EU).

EU-president Donald Tusk was positief na een gesprek met de Ierse premier Leo Varadkar. Eerder zei Tusk dat als het Britse voorstel onaanvaardbaar was voor Ierland, het ook onaanvaardbaar zou zijn voor de EU. Als Varadkar ook instemt, dan lijkt een akkoord met de Ieren dichtbij.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.