Brexit

May en Juncker komen er niet uit: geen deal over scheidingsvoorwaarden

Door Elif Isitman - 04 december 2017

De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben maandag geen deal weten te sluiten over de Brexit-scheidingsvoorwaarden. Een overeenkomst had de weg moeten vrijmaken voor nieuwe onderhandelingen over de toekomstige relatie, maar het is niet gelukt.

‘Ondanks onze inspanningen was het niet mogelijk om een complete overeenstemming te bereiken,’ meldde voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker in een gezamenlijke persconferentie met de Britse premier Theresa May in Brussel. Juncker noemde May een ‘taaie onderhandelaar’.

Eerst akkoord over 3 kernpunten

Volgens zowel May als Juncker zijn er nog ‘enkele’ meningsverschillen. Voor het einde van de week komen de twee opnieuw bij elkaar.Het doel van de bijeenkomst was om een akkoord te sluiten over de drie punten waar al een tijd over wordt gesteggeld: de financiële afrekening, de kwestie van de Noord-Ierse grens, en de rechten van EU-burgers na Brexit.

Pas wanneer op deze punten overeenstemming is bereikt, willen EU-regeringsleiders eind volgende week op een top in Brussel groen licht geven om te onderhandelen over de toekomstige (handels)relatie.

Tusk optimistisch over deadline onderhandelingen

May sprak naast Juncker ook met voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, die volgende week als voorzitter optreedt tijdens de EU-top. Tusk was er naar eigen zeggen klaar voor om de richtlijnen voor de onderhandelingen over de toekomst dinsdag te presenteren. ‘Het wordt nu erg krap, maar overeenstemming op de Europese Raad van december is nog mogelijk.’

Eerder op de dag bleek dat een deal over hoe om te gaan met de grens tussen Ierland en Noord-Ierland na het Britse vertrek uit de EU in 2019 zeer nabij is. De EU-regels voor de Europese interne markt zouden op een of andere manier blijven gelden voor het Britse Noord-Ierland. De premiers van Schotland, Wales en de burgemeester van Londen Sadiq Khan grepen direct de kans aan om aan te geven ook in aanmerking te willen komen voor een uitzonderingspositie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.