Duitsland

Merkel wil tempo in gesprekken met SPD

Door Fleur Verbeek - 12 december 2017

Angela Merkel wil tempo houden in de gesprekken tussen haar CDU/CSU en de sociaal-democratische SPD over de vorming van een regering. Volgens de Duitse bondskanselier vragen de internationale uitdagingen daarom.

Het overleg moet woensdag echt beginnen.

‘We concentreren ons vanaf nu op de vorming van een stabiele regering,’ zei Merkel maandag na een vergadering van de partijtop in Berlijn. Dat is volgens haar noodzakelijk voor een optimale samenwerking met Frankrijk en om de Europese zaak te kunnen dienen. ‘De wereld wacht er eigenlijk op dat we aan de slag kunnen gaan.’

Merkel sloot opnieuw een minderheidskabinet uit. Zij erkende nogmaals dat er zeker verschillen zijn tussen de christen-democraten en de sociaal-democraten, maar ze ziet ook ‘een hele rij overeenkomsten’, niet in de laatste plaats ten aanzien van de Europa-politiek.

Lees ook het commentaar van Jelte Wiersma op het voorstel van de SPD-leider: 

Martin Schulz stort Europa in de ellende

Plan Verenigde Staten van Europa viel verkeerd

Al schoot het plan voor een ‘Verenigde Staten van Europa’ dat SPD-voorzitter Martin Schulz donderdag op een partijcongres presenteerde een groot deel van Merkels achterban in het verkeerde keelgat. In een 76 minuten durende speech noemde de SPD-leider 2050 als deadline voor dit streven. Landen die er niets voor voelen om de Europese grondwet te tekenen, moeten volgens Schulz het veld ruimen en verliezen dan automatisch hun EU-lidmaatschap.

Naast de toekomst van de Europese Unie zijn er voor SPD en CDU/CSU nog andere belangrijke kwesties waarover ze tot overeenstemming moeten komen. Zo denken ze verschillend over het pensioenstelsel, de ziektekostenverzekering en het onderwijs.

Duidelijke toezeggingen voor gesprekken beginnen

De secretaris-generaal van de SPD Lars Klingbeil zei maandag op Nieuwszender ARD dat zijn partij duidelijke toezeggingen wil van het CDU dat er meer geld gaat naar onderwijs en de bestrijding van armoede onder kinderen, voordat de coalitieonderhandelingen beginnen.

Julia Klöckner, vicevoorzitter van de CDU, waarschuwde de SPD in een reactie vooraf geen overdreven eisen te stellen. ‘Als de SPD denkt dat we eindeloos de tijd hebben, dan zijn wij het daar niet mee eens,’ zei ze. Zij verwees daarmee naar de uitspraak van Klingbeil afgelopen weekend dat de coalitieonderhandelingen wel tot mei kunnen duren.

Onderhandelingen tussen CDU, FDP en De Groenen mislukten vorige maand. Merkel wendde zich daarom noodgedwongen tot Schulz. Mocht deze formatiepoging ook mislukken, dan zijn nieuwe verkiezingen bijna onvermijdelijk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.