Jihadisme

‘Minder dan duizend IS-strijders over’

Door Fleur Verbeek - 27 december 2017

Terreurgroep Islamitische Staat heeft in Syrië en Irak vermoedelijk minder dan duizend strijders over. De meeste overgebleven jihadisten van IS bevinden zich in woestijngebieden in West-Irak en Oost-Syrië, liet de internationale coalitie tegen IS weten.

De coalitie schatte op 5 december nog dat IS beschikte over minder dan 3.000 strijders. De Iraakse regering verklaarde enkele dagen later dat de terreurgroep definitief is verslagen. De laatste schatting van de coalitie heeft alleen betrekking op ‘ons gezamenlijke operatiegebied’, dus niet op grondgebied dat in handen is van het Syrische regime.

Rusland, een belangrijke bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad, zei woensdag dat het leeuwendeel van de strijd met IS in Syrië achter de rug is. Minister Sergej Lavrov stelde volgens persbureau RIA dat de vernietiging van de extremistische terreurgroep die voorheen Jabhat al-Nusra heette, nu de hoogste prioriteit heeft. Die organisatie noemt zich tegenwoordig Tahrir al-Sham.

Strijders begeven zich onder vluchtelingenstroom

Nu IS vrijwel geen grondgebied meer heeft, vrezen internationale inlichtingendiensten dat strijders zich onder de vluchtelingenstroom naar Europa zullen begeven om daar aanslagen te plegen.

Ook Europese jihadisten die afreisden naar het kalifaat en zich daar aansloten bij de gewapende strijd, vormen een risico. Het Amerikaanse Soufan Center meldde in oktober dat van alle naar het kalifaat afgereisde Europeanen eenderde is teruggekeerd, zo’n 5.600 strijders. Volgens de denktank vormen deze terugkeerders de komende jaren een groot probleem voor de Europese veiligheid.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.