Jeruzalem

Israëlische minister: ‘Boycot Arabische producten’

Door Fleur Verbeek - 10 december 2017

De Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman heeft zondag opgeroepen geen goederen of diensten af te nemen bij Arabieren in het noorden van Israël. Hij reageerde op protesten en ongeregeldheden naar aanleiding van het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen.

‘Wij moeten hun het gevoel geven dat zij hier niet welkom zijn,’ zei Lieberman.

Veel inwoners van Wadi Ara in het noorden van Israël identificeren zich met de Palestijnen. Zij protesteerden fel tegen het besluit van Trump en bekogelden auto’s met stenen. Lieberman herhaalde dat Wadi Ara wat hem betreft onder Palestijns gezag wordt geplaatst, in ruil voor de inlijving van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever bij Israël.

Tunnel van Hamas vernietigd

Arabische afgevaardigden in het Israëlische parlement hekelden de uitspraken van Lieberman. ‘Boycotoproepen tegen burgers alleen op grond van hun nationale of religieuze herkomst herinneren aan het donkerste regime uit de menselijke geschiedenis,’ zei Aiman Auda.

Lieberman doet zijn uitspraken op een dag dat de spanning in het land weer verder oploopt. Bij het centrale busstation in Jeruzalem raakte een Israëliër zwaargewond nadat hij werd aangevallen met een mes. Volgens Israëlische media gaat het om een bewaker.

Boos vanwege besluit Trump

De aanvaller leek volgens de Times of Israël boos vanwege het besluit van Trump. Dat zou blijken uit Facebookberichten van de vermeende dader, die is geïdentificeerd door Palestijnse media. Israëlische autoriteiten hebben de identiteit van de verdachte nog niet geopenbaard. De politie liet wel weten dat het gaat om een 24-jarige man uit de Westelijke Jordaanoever. Hij kon kort na de steekpartij worden aangehouden.

De neergestoken bewaker zou er slecht aan toe zijn. Op videobeelden zou te zien zijn hoe een man tijdens een controle plots een mes trekt en insteekt op de beveiliger. De dader probeert vervolgens te vluchten, maar wordt na een achtervolging tegen de grond gewerkt.

Tunnel van Hamas vernietigd

Om een mogelijke aanslag naar aanleiding van de oplopende spanningen voor te zijn vernietigde het Israëlische leger zondag een tunnel die van Gaza naar Israël leidde. Volgens het Israëlische leger kwam hierbij niemand om het leven. De tunnel reikte tot aan de landbouwnederzetting Nirim, dicht bij de grens.

De tunnel was al eerder ontdekt, meldt de krant Haaretz. Hij was nog niet af, maar kon volgens een legerleider binnen relatief korte tijd worden gebruikt voor een terroristische aanslag. Volgens hem staat vast dat Hamas erachter zit. Het is de tweede tunnel in korte tijd die is vernietigd.

Eind oktober blies het leger met explosieven een ondergrondse gang op van de militante organisatie Islamitische Jihad. Door de instorting kwamen toen meer dan tien Palestijnen om het leven. De organisatie verklaarde daarop dat een in 2014 met Israël overeengekomen wapenstilstand is beëindigd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.