Oorlogsdreiging

Noord-Korea: Nieuwe sancties zijn daad van oorlog

Door Berend Sommer - 24 december 2017

Een oorlogsdaad, zo noemt Noord-Korea de nieuwe sancties die het opgelegd heeft gekregen. Noord-Korea heeft zich hard uitgesproken tegen de nieuwe sancties die de VN hebben opgelegd aan de dictatuur. ‘Landen die de sancties steunen, zullen hier een hoge prijs voor betalen.’

Dat zegt het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken op zondag. De VN-Veiligheidsraad heeft vrijdag nieuwe sancties opgelegd, waardoor 90 procent van de petroleum-export naar  Noord-Korea aan banden wordt gelegd. Hiermee proberen de Verenigde Naties te verhinderen dat Kim Jong-un verder kan bouwen aan het nucleaire programma. De Verenigde Staten lobbyde ook om de olie-export naar Noord-Korea verder te beperken.

‘Verenigde Staten doodsbenauwd’

Volgens het Noord-Koreaanse communiqué zijn de Verenigde Staten doodsbang voor de nucleaire kracht van Noord-Korea, ‘en meer en meer door razernij gedreven in hun pogingen om de hardste sancties ooit op te leggen.’ Deze VN-resolutie is volgens Noord-Korea de opmars naar een complete internationale blokkade.

De VN-resolutie volgt op de laatste test met een intercontinentale raket, die op 29 november werd gelanceerd. Het bereik van deze raket was vele malen groter dan eerdere tests.

Gevreesd wordt dat Noord-Korea nu de westkust van de Verenigde Staten in het vizier heeft. Volgens Noord-Korea is het zelfs mogelijk om de gehele Verenigde Staten te raken. Pyongyang is van plan om het nucleaire programma verder te consolideren.

‘Sancties komen met hoge prijs’

Ook landen die instemden met de sancties tegen Noord-Korea kunnen rekenen op de toorn van het land. ‘De landen die hun hand hebben opgestoken voor de sancties, zullen volledig verantwoordelijk worden gehouden voor de consequenties van deze resolutie,’ aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken, ‘we zullen ervoor zorgen dat ze een zeer hoge prijs zullen betalen voor wat ze hebben gedaan.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.