Koreacrisis

Noord-Korea: ‘We zijn verantwoordelijke kernmacht’

Door Berend Sommer - 31 december 2017

Noord-Korea gaat in 2018 gewoon door met zijn nucleaire programma. De regering in Pyongyang trekt zich niets aan van de nieuwe sancties: ‘Wij zijn een verantwoordelijke kernmacht.’

Dat meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau. ‘Verwacht geen verandering van ons beleid. De Noord-Koreaanse entiteit is onoverwinnelijk, en kan niet worden gesaboteerd of uitgeroeid.’ In december legde de VN-veiligheidsraad nieuwe sancties op aan de dictatuur van Kim Jong-un, met als doel het nucleaire programma te vertragen.

‘Sancties hebben niets uitgericht’

Volgens de verklaring van het staatspersbureau zijn die maatregelen nutteloos. ‘De aanhoudende acties van de Verenigde Staten tegen Pyongyang hebben zowel op economisch, politiek als militair vlak niets uitgericht. Geen moment is de voortgang van het nucleaire programma bedreigd. Pyongyang ziet de overwinning met vertrouwen tegemoet.’

De VN-Veiligheidsraad heeft vorige week vrijdag nieuwe sancties opgelegd, waardoor 90 procent van de olie-export naar  Noord-Korea aan banden wordt gelegd. Zo proberen de Verenigde Naties te verhinderen dat Kim Jong-un verder kan bouwen aan zijn nucleaire programma. De Verenigde Staten lobbyden om de olie-export naar Noord-Korea verder te beperken.

Volgens persbureau Reuters werd Noord-Korea mogelijk van olie voorzien door Russische tankers. Dit zou zijn gebeurd in november en oktober, en daarmee zou Rusland de sancties tegen Noord-Korea hebben doorbroken. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt de berichtgeving van Reuters tegen, en zegt dat het volledig meedoet aan de sancties tegen Noord-Korea.

Rusland wil dialoog VS en Noord-Korea

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, riep de Verenigde Staten vorige week op om te gaan praten met Noord-Korea. Rusland is bereid die gesprekken te faciliteren.

Moskou wil al langer bemiddelen tussen Pyongyang en Washington, om de gemoederen tot bedaren te brengen. Tot nu toe voelt Noord-Korea niets voor onderhandelingen, en ook de Verenigde  Staten zijn niet enthousiast. Onderhandelen met Noord-Korea zou erkenning betekenen van de dictatuur als kernmacht, iets waar de Verenigde Staten pertinent tegen zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.