Syrië

Ontvingen jihadisten geld uit ontwikkelingshulp?

Door Berend Sommer - 06 december 2017

Het ministerie van Buitenlandse Zaken stopt met het verlenen van financiële steun aan een hulpproject in Syrië. Geld dat onder meer was bedoeld voor het opzetten van een Syrische politie-eenheid, belandde bij extremistische groeperingen.

Dat meldt het AD. Het project werd gesteund door zes landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Volgens het ministerie van Buitenlandse zaken heeft Nederland 12,5 miljoen euro bijgedragen.

Plan voor onafhankelijke politiemacht

Het geld was bestemd voor de Vrije Syrische Politie, een politie-eenheid die de wederopbouw in Syrië mogelijk moet maken. Het idee was dat de politiemacht onafhankelijk zou opereren van extremistische organisaties, en voor stabiliteit zou zorgen in de regio. Dat plan pakte verkeerd uit.

Vorige week ontstond er commotie toen de BBC een reportage over dit project uitzond. Uit onderzoek van de BBC bleek dat de politie-eenheid die in Syrië werd opgezet, meehielp bij het executeren van burgers. De omroep meldt dat twee vrouwen om het leven kwamen door steniging.

Al-Nusra selecteerde politieagenten

Ook zou er geld zijn overgedragen aan extremistische groeperingen in de regio, in ruil voor bescherming. Al-Nusra, een terroristische organisatie die is gelieerd aan Al-Qa’ida, selecteerde een aantal agenten die meewerkten aan het project. Ook stonden er doden en fictieve personen op de loonlijst.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukt dat er risico’s kleven aan projecten in Syrië. ‘De situatie in het land is complex en chaotisch. Elke euro die in verkeerde handen valt, is er één te veel.’ De Nederlandse bijdrage aan het project is per direct stopgezet.

De non-gouvernementele organisatie die het project leidt, wijst de kritiek van de BBC van de hand. De organisatie stelt dat er maar van zes mensen is aangetoond dat ze banden met extremistische organisaties hadden, terwijl er 3.400 mensen aan het project meedoen. CDA-Kamerleden Pieter Omtzigt en Martijn van Helvert hebben Kamervragen gesteld naar aanleiding van dit nieuws.

Van IS bevrijd Raqqa is eeuwige vallende ster, schrijft Afshin Ellian

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.