Catalonië

Opmerkelijk: België hoeft Puigdemont niet meer uit te leveren

Door Berend Sommer - 05 december 2017

De Catalaanse oud-president Carles Puigdemont hoeft niet langer uitgeleverd te worden aan de Spaanse autoriteiten. Dat maakte het Spaanse hooggerechtshof dinsdagochtend bekend. Puigdemont en zijn vier medebestuurders zouden bereid zijn vrijwillig naar Spanje terug te keren.

De vijf oud-bestuurders van Catalonië vluchtten in de nasleep van de mislukte onafhankelijkheidsverklaring naar Brussel, om zich niet te hoeven verantwoorden voor de Spaanse rechtbank. Puigdemont weigerde dit omdat hem ‘een politiek proces’ te wachten zou staan.

Wel proces in België

Puigdemont wil wel in België terecht staan, maar daar steekt het Spaanse Hof nu een stokje voor. Nu hij niet meer hoeft worden uitgeleverd, hoeft de Belgische rechtbank ook geen uitspraak meer te doen over het al dan niet honoreren van het uitleveringsverzoek.

Puigdemont en zijn vier handlangers worden naar alle waarschijnlijkheid alsnog gearresteerd, zodra ze voet zetten op Spaanse bodem. Puigdemont wacht mogelijk een aanklacht wegens rebellie, waarop een maximale celstraf van dertig jaar staat in Spanje.

Verwachting is wel dat Puigdemont vroeger of later weer naar Catalonië moet. Hij stelt zich kandidaat voor de verkiezingen van het Catalaanse parlement. Die worden gehouden op 21 december. De verkiezingen werden uitgeschreven door de Spaanse regering, kort nadat het Catalaanse parlement de onafhankelijkheid uitriep.

Model Estland: Catalonië wil digitale onafhankelijkheid

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.