Terreur

Britse minister: ‘Wie zich bij IS aansluit, moet dood’

Door Fleur Verbeek - 07 december 2017

Opnieuw pleit een Britse minister voor het najagen en doden van landgenoten die in dienst van Islamitische Staat (IS) zijn getreden. Defensie-minister Gavin Williamson (41) meent dat wie voor IS in Irak of Syrië vecht, de Britse waarden haat.

Luchtaanvallen op de naar schatting 270 Britten die daar vechten voor IS, zijn gerechtvaardigd, zegt Williamson.

‘Mijn opvatting is heel simpel: een dode terrorist kan Groot-Brittannië geen kwaad berokkenen,’ aldus de Brit tegen de krant Daily Mail. De minister vindt dat het land alles zou moeten doen om de dreiging van terroristen te elimineren. Britten die in dienst van IS vechten, zouden nooit meer naar het land mogen terugkeren.

Europa zit in zijn maag met terugkeerders uit IS-gebied. Ruim 5.600 jihadgangers zijn weer terug.

‘Bijna alle Syriëgangers doden’

Williamson is sinds begin november in functie. Hij volgde Michael Fallon op, die in opspraak raakte wegens seksuele intimidatie.

Eind oktober zei ook de Britse minister van Ontwikkelingssamenwerking Rory Stewart al dat hij ‘bijna alle Syriëgangers’ wilde doden. Volgens Stewart zijn Syriëgangers zo ver geïndoctrineerd door Islamitische Staat dat ze niets meer te zoeken hebben in het Verenigd Koninkrijk. De minister deed zijn uitspraken in een interview met de BBC.

Uitspraken passen binnen regeringsbeleid

‘Helaas is ze doden de enige manier om hiermee [de dreiging, red.] om te gaan, in bijna elk geval.’ De Britse regering verklaarde na afloop van het interview dat de uitspraken van Stewart passen binnen het regeringsbeleid.

In de Verenigde Staten deed speciaal gezant voor Syrië Brett McGurk eerder eveneens felle uitspraken over jihadgangers. Hij zei dat het zijn missie is om ervoor te zorgen dat elk buitenlandse strijder in Syrië sterft.

IS zo goed als verslagen

De afgelopen jaren vertrokken honderden geradicaliseerde Europeanen naar Syrië en Irak om zich aan te sluiten bij IS. Nu de terroristische organisatie in Syrië zo goed als verslagen is, is de verwachting dat een groot aantal jihadgangers terug wil naar het Europese continent.

Meer dan achthonderd Britten sloten zich aan bij de strijd van IS in Irak en Syrië. Ongeveer de helft van hen is teruggekeerd, ruim 130 zijn gedood. Nog zo’n 270 verblijven in IS-gebied.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.