Israël

Palestijnen clashen met Israëlische politie na geweldsoproep Hamas

Door Elif Isitman - 07 december 2017

Op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook zijn rellen uitgebroken, nadat de Amerikaanse president Donald Trump woensdag besloot Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen. Palestijnen reageerden woedend en raakten in Gaza slaags met de Israëlische politie en soldaten.

De Palestijnse terreurbeweging Hamas riep na Trumps verklaring op tot een derde intifada tegen Israël. Met de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël ‘opent hij de poorten naar de hel’, klonk het dreigend van de zijde van Hamas.

Hamas-leider roept op tot dag van razernij

In de buurt van Ramallah op de Westelijke Jordaanoever moesten Israëlische soldaten onder meer traangas inzetten om de menigte te verspreiden, nadat ze werden bekogeld met stenen. Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger waren honderden mensen betrokken bij het gooien van stenen. Tijdens de rellen werden ook Amerikaanse vlaggen verbrand.

Lees voor volledige duiding van de explosieve situatie in het Midden-Oosten:

De kwestie-Jeruzalem, struikelblok voor vrede

Ook in Oost-Jeruzalem waren opstootjes. Deelnemers schreeuwden leuzen als ‘Jeruzalem is de hoofdstad van de staat Palestina’.

Tot nu toe zijn er slechts lichtgewonden gevallen, maar de autoriteiten houden rekening met zwaardere rellen op vrijdag. Hamas-leider Ismail Haniyah riep op tot een dag van razernij op vrijdag. Israël heeft de legereenheden op de Jordaanoever en in de Gazastrook donderdag al versterkt.

Verhuizingsproces ambassade duurt 3 tot 4 jaar

Met de beslissing van Trump wordt ook de Amerikaanse ambassade verhuisd, van Tel Aviv naar Jeruzalem. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft opdracht gekregen om de verhuizing in te plannen. Het hele proces zal mogelijk drie tot vier jaar in beslag nemen.

Hiermee breekt Trump met een Amerikaans Midden-Oostenbeleid dat al decennia bestaat. Ook druist zijn besluit in tegen de wens van de Verenigde Naties om te komen tot een tweestatenoplossing in het voormalige Britse mandaatgebied Palestina: een Joodse staat en een Palestijnse staat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.