Catalonië

Pijnlijk voor Madrid: separatisten behalen meerderheid bij verkiezingen

Door Elif Isitman - 22 december 2017

In Catalonië hebben de separatistische partijen bij de regionale parlementsverkiezingen een meerderheid behaald. Nadat vrijdagochtend 99,98 procent van de stemmen was geteld, bleek dat de drie partijen die onafhankelijkheid nastreven samen 70 zetels hebben behaald, een nipte meerderheid in het 135 zetels tellende Catalaanse parlement.

Het Spanje gezinde Ciutadans werd met 37 zetels de grootste partij. Maar de separatistische partijen Junts per Catalunya (34 zetels), ERC-CatSí (32 zetels) en CUP (4) haalden samen 70 zetels.

Platteland wordt voorgetrokken

Die meerderheid is een klap voor de regering van de Spaanse premier Mariano Rajoy in Madrid. Hij schreef de verkiezingen juist uit omdat hij verwachtte dat de separatisten niet zouden winnen.

De niet-separatistische partijen haalden samen 52 procent van de stemmen. Maar de Catalaanse kieswet kent een wegingssysteem dat plattelandsgebieden bevoordeelt en daar hebben de separatisten veel stemmen behaald. Hierdoor kwamen de drie separatistische partijen aan een meerderheid van zeventig zetels.

 

Puigdemont haalt uit naar Rajoy vanuit Brussel

De Catalaanse leider Carles Puigdemont (Junts per Catalunya) claimt na deze verkiezingsuitslag de overwinning van de separatisten. ‘De Catalaanse republiek heeft gewonnen,’ zei hij in een toespraak vanuit Brussel, waar hij nog altijd zit. Toen Madrid eind oktober ingreep en de Catalaanse regering afzette vanwege het uitroepen van de onafhankelijkheid van de regio, is Puigdemont het land ontvlucht. ‘Rajoy en zijn bondgenoten zijn verslagen door de Catalanen,’ zegt hij nu.

Bijna 82 procent van de 5,5 miljoen stemgerechtigde Catalanen ging naar de stembus. Door de verkiezingsuitslag is het onduidelijk welke partij als eerste aan de slag mag gaan met het formeren van een regering. Ciutadans is weliswaar de grootste partij van Catalonië geworden, maar kan geen werkbare meerderheid vormen en de partij van Puigdemont wel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.