Europese Unie

Polen is woedend op Timmermans: ‘Nucleaire optie is politiek’

21 december 2017

De Europese Commissie heeft een politiek gemotiveerde aanval uitgevoerd op Polen. Dat zegt de Poolse regering in een reactie op de artikel 7-procedure die de Commissie tegen de regering wil beginnen.

De Poolse premier Mateusz Morawiecki reageerde woensdag op Twitter op de Brusselse sancties. ‘Polen is even toegewijd aan de rechtsstaat als alle andere EU-landen.’ Ook betreurt Polen de start van de artikel 7-procedure. Hij benadrukt dat dit geen wettige beslissing is, maar een politieke. Dat zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het inzetten van deze ‘nucleaire optie’ is nog niet eerder voorgekomen in de geschiedenis van de Europese Unie. In het ergste geval zou Polen als lidstaat zijn stemrecht in de Unie kunnen verliezen. Woensdag kregen de 27 andere lidstaten een brief van de Europese Commissie, waarin staat geschreven dat de geplande hervormingen van het Poolse rechtssysteem de rechtsstaat in Polen in gevaar zullen brengen.

‘We doen dit voor de Polen’

‘De afgelopen twee jaar heeft de Poolse regering een aantal wetten ingediend – dertien in totaal – die de onafhankelijkheid van de rechtsspraak in het geding brengen,’ zegt vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans woensdag in Brussel. ‘Hierdoor rijzen vragen over de toepassing van het Europees recht.’ Timmermans benadrukt dat hij de maatregelen neemt voor de bevolking: ‘We doen dit voor de Polen. Voor de Poolse burgers.’

Kort daarop laat de Poolse president, Andrzej Duda, weten dat hij zijn handtekening onder de wetswijzigingen heeft gezet. Een eerdere poging om de rechtsstaat te hervormen, voorkwam Duda in augustus, door zijn veto uit te spreken. Nu is dat niet het geval.

Ook Roemenië in de contramine

De Roemeense president Klaus Iohannis waarschuwde vanavond dat ook Roemenië ten prooi kan vallen aan sancties uit Brussel. Dat meldt Politico. Het Roemeense parlement is immers eveneens bezig met het hervormen van het rechtssysteem, en dat kan volgens Iohannis gevolgen hebben. ‘Als iemand denkt dat er aan het rechtssysteem kan worden gesleuteld, zonder enige gevolgen, dan woont diegene op de maan,’ aldus Iohannis.

Arend Jan Boekestijn pleit ervoor om de druk op Polen en Hongarije te verhogen. Lees hier zijn column

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.