Spanje

‘Rebel’ Puigdemont wil zo snel mogelijk terug naar huis

24 december 2017

De Catalaanse leider Carles Puigdemont wil terug naar huis – liefst nog voor de kerst – en wil dat de Spaanse regering daarmee akkoord gaat. Puigdemont vluchtte na de mislukte onafhankelijkheidsverklaring in het Catalaanse parlement naar Brussel, om een arrestatie te voorkomen. Zijn op handen zijnde terugkeer noemt hij ‘goed nieuws voor Spanje.’

Na de regionale verkiezingen,  die op 21 december werden gehouden, is Puigdemonts positie niet verzwakt. Sterker nog, de separatistische partijen hebben in het parlement nog steeds de meerderheid. Voor Puigdemont een belangrijk signaal: Rajoy heeft deze verkiezingen verloren, zei hij eerder.

‘Zo snel mogelijk terug’

Tegen persbureau Reuters verklaart Puigdemont terug te willen naar Catalonië. ‘Zo snel mogelijk,’  benadrukt hij, ‘Ik zou het liefst meteen teruggaan. Dat zou goed nieuws betekenen voor Spanje.’ Puigdemont hangt in Spanje een aanklacht wegens rebellie boven het hoofd.

De Spaanse regering onder leiding van premier Mariano Rajoy liet eerder een internationaal uitleveringsbevel intrekken, omdat hij verwacht dat Puigdemont uit zichzelf terug zal komen naar het Iberisch schiereiland. De verwachting is wel dat Puigdemont nog steeds vervolgd zal worden, op rebellie staat een gevangenisstraf van maximaal dertig jaar.

Rajoy heeft verklaard snel om de tafel te willen met de nieuwe Catalaanse regering, maar impliceerde ook dat Puigdemont die regering niet zou leiden. Als voorman van de Separatisten is hij een voor de hand liggende keuze om opnieuw president te worden van Catalonië.

Meerderheid voor de separatisten

In Catalonië hebben de separatistische partijen bij de regionale parlementsverkiezingen een meerderheid behaald. Nadat vrijdagochtend 99,98 procent van de stemmen was geteld, bleek dat de drie partijen die onafhankelijkheid nastreven samen 70 zetels hebben behaald, een nipte meerderheid in het 135 zetels tellende Catalaanse parlement.

Het Spanje gezinde Ciutadans werd met 37 zetels de grootste partij. Maar de separatistische partijen Junts per Catalunya (34 zetels), ERC-CatSí (32 zetels) en CUP (4) haalden samen 70 zetels. Die meerderheid is een klap voor de regering van de Spaanse premier Mariano Rajoy in Madrid. Hij schreef de verkiezingen juist uit omdat hij verwachtte dat de separatisten niet zouden winnen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.