#MeToo

Seks mag in Zweden vanaf juli alleen nog met expliciete toestemming

Door Elif Isitman - 19 december 2017

De discussie rondom #MeToo neemt bizarre proporties aan in Zweden. Wie in Zweden seks met iemand wil hebben, heeft daar binnenkort uitdrukkelijke toestemming voor nodig van de wederpartij.

De regering in Stockholm wil de zedenwet scherp aanpassen: zonder expliciete toestemming kan iemand worden veroordeeld voor verkrachting, meldt de Zweedse krant The Local. Premier Stefan Löfven sprak zondag tijdens zijn kersttoespraak zijn goedkeuring uit voor de wet.

Feministische regering wil toestemming van beide kanten

Op dit moment is het in Zweden zo dat een verbale of non-verbale weigering van seks nodig is om tot een veroordeling voor verkrachting te komen.

De Zweedse regering, die zichzelf als ‘feministisch’ bestempelt, wil dat omdraaien. Toestemming van beide kanten is nodig, anders kan er sprake zijn van een strafbaar feit. Het gaat daarbij niet per se om schriftelijke toestemming: zoals de wet er nu uitziet, is ook verbale toestemming voldoende. Hoe die wet gehandhaafd gaat worden, is vooralsnog niet duidelijk.

Ook bij langdurige relaties is toestemming nodig

De wet geldt bovendien voor alle seksuele relaties: of het nu om een eerste date gaat, een langdurige relatie of om groepsseks. ‘De boodschap is simpel: je moet aan de persoon met wie je seks wilt, vragen of hij of zij het ook wil. Als je er niet zeker van bent, moet je het niet doen. Seks moet altijd vrijwillig zijn,’ zei Löfven zondag tijdens een kersttoespraak.

Daarnaast wordt het aantal misdrijven in de wet uitgebreid. De Zweedse regering wil er twee nieuwe strafbare feiten in opnemen: de ‘onvoorzichtige verkrachting’ en de ‘nonchalante aanranding’.

De regering wil dat de zogeheten goedkeuringswet vanaf 1 juli volgend jaar van kracht gaat. Het is een reactie op de wereldwijde ophef rondom #MeToo, aldus de regering. Het gaat er volgens Löfven om de ‘behoeftes van het slachtoffer’ op de eerste plaats te zetten, en om de ‘normen en waarden’ van de maatschappij aan te passen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.