Duitsland

SPD wil praten met Merkel over coalitie

Door Elif Isitman - 07 december 2017

De Duitse SPD houdt de optie open om met de CDU/CSU van bondkanselier Angela Merkel te onderhandelen over een nieuwe coalitie. Een motie van de jonge sociaal-democraten om dat tegen te houden, haalde donderdagavond tijdens het partijcongres in Berlijn geen meerderheid.

Donderdag ging het driedaagse congres van de partij van start. De centrale vraag op het congres is of de SPD weer in zee gaat met een zogeheten GroKo (grote coalitie) met CDU/CSU.

Schulz stapt af van uitspraak na verkiezingen

De stemming, waarin de ongeveer zeshonderd gedelegeerden duidelijk voor verder praten waren, volgde op urenlange debatten. Schulz had zich daarin sterk gemaakt voor verdere gesprekken met het kamp van bondskanselier Merkel. ‘We moeten niet tegen elke prijs regeren. Maar we moeten ook niet tegen elke prijs voorkomen dat we regeren,’ aldus de SPD-leider.

Schulz werd donderdag bovendien met een overweldigende meerderheid herkozen als partijleider. Hij kreeg 81,9 procent van de stemmen.

Bij de meest recente verkiezingen leed de SPD een grote nederlaag. Schulz verklaarde toen onder geen beding met een nieuwe regering mee te willen doen. Daarvan is hij nu dus teruggekomen.

Schulz werd begin dit jaar vanuit Brussel teruggehaald naar Berlijn om de sociaal-democraten te gaan leiden. Hij leverde zijn prestigieuze functie als voorzitter van het Europees Parlement in, met de bedoeling Angela Merkel op te volgen als bondskanselier. Dit plan mislukte.

Schulz-effect was van korte duur

De SPD leek aanvankelijk op te veren – men sprak zelfs van een Schulz-effect. Die opleving was van korte duur, want bij de verkiezingen op 24 september leverden de sociaal-democraten fors in: van 25,7 procent van de stemmen in 2013 naar 20,5 procent. Sinds 1949 scoorde de SPD niet zo laag.

Daarop zei Schulz geen ambitie te hebben om te gaan regeren. Maar sinds de coalitieonderhandelingen met CDU, FDP en De Groenen zijn mislukt, lijkt een regering met CDU en SPD het meest logische alternatief.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Een andere optie is een minderheidsregering van de CDU en de liberale FDP – dat zou in Duitsland een novum zijn. Een derde mogelijkheid is het uitschrijven van nieuwe verkiezingen.

Schulz wil ‘Verenigde Staten van Europa’

Schulz deed eerder op de dag tijdens het congres overigens nog een opmerkelijke uitspraak. Als het aan de SPD-leider ligt, komt er nog voor 2025 een ‘Verenigde Staten voor Europa’.

Hij wil dat via een Europese grondwet doorvoeren. Lidstaten die het er niet mee eens zijn, zouden automatisch hun EU-lidmaatschap moeten verliezen.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.