buitenland

‘Timmermans zet nucleaire optie in tegen hardleerse Polen’

19 december 2017

De Europese Commissie wil Polen treffen met sancties, nadat het Poolse parlement vorige week vrijdag het rechtsstelsel ingrijpend heeft hervormd. Mogelijk verliezen de Polen zelfs hun stemrecht in de Europese Raad. Dat zal leiden tot een conflict van niet eerder vertoonde proporties.

Dat meldt Politico op basis van bronnen binnen de Europese Commissie. De Commissie heeft nog niet gereageerd op de wetswijzigingen in Polen, die het mogelijk maken om rechters te ontslaan en te benoemen via het parlement, maar er wordt rekening gehouden met zwarte scenario’s. Mogelijk wil Brussel de Poolse president Andrzej Duda onder druk zetten, om zijn veto uit te spreken over de controversiële wetgeving.

Eerder deze zomer vetoode Duda ook al een soortgelijke maatregel. Maar naar verwachting zal hij daar ditmaal vanaf zien. De zogenaamde artikel 7-procedure, die de Europese Commissie wil starten, kan uiteindelijk leiden tot het opschorten van het Poolse stemrecht. Dat moet Duda op andere gedachten krijgen. Inroepen van artikel 7 is nog niet eerder gebeurd.

Opschorten Pools stemrecht wordt moeilijk

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, heeft eerder al aangegeven dat hij in Wenen met de nieuwe premier Sebastian Kurz wil overleggen over de te bewandelen weg. Eerder liet de Hongaarse premier Viktor Orbán weten dat hij de Poolse regering zou steunen. Hiermee wordt het moeilijker om de Polen met sancties te treffen, aangezien voor het opschorten van het Poolse stemrecht alle stemmen minus die van Polen nodig zijn.

Eerder dit jaar liet vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans al weten dat hij zich niet zal neerleggen bij de ingrijpende grondwetswijziging in Polen. ‘We zullen elk machtsmiddel gebruiken waarover wij de beschikking hebben, als de scheiding der machten in gevaar komt,’ zei Timmermans in het Europees Parlement.

Arend Jan Boekestijn pleit ervoor om de druk op Polen en Hongarije te verhogen. Lees hier zijn column

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.