Israël

Jordanië dreigt: ‘Trump, erken Jeruzalem niet’

Door Fleur Verbeek - 04 december 2017

De minister van Buitenlandse Zaken van Jordanië Ayman Safadi heeft de Verenigde Staten gewaarschuwd voor ‘gevaarlijke consequenties’ als ze Jeruzalem erkennen als de hoofdstad van Israël. Safadi zou de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson hebben gezegd dat zo’n verklaring ‘grote woede in de Arabische wereld’ oproept.

Dat liet de minister maandag weten in een tweet.

Ingewijden verwachten dat president Donald Trump woensdag met een verklaring komt, meldt de BBC. Het erkennen van Jeruzalem als de Israëlische hoofdstad is een van zijn verkiezingsbeloften.

Trump is er nog niet uit

Zondag liet Jared Kushner, de adviseur en schoonzoon van de Amerikaanse president, nog weten dat Trump er nog niet uit is of hij Jeruzalem formeel gaat erkennen.

‘Hij kijkt nog altijd naar een reeks feiten. En wanneer hij een besluit neemt, dan is hij degene die het wil vertellen, niet ik,’ zei Kushner tijdens een conferentie van het Brookings-instituut over het Amerikaanse beleid ten aanzien van het Midden-Oosten. Volgens The Wall Street Journal wil Trump de verhuizing van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem voorlopig uitstellen.

Trump heeft gelijk: Moslimlanden gebruiken VN-organisatie UNESCO inderdaad als politiek wapen tegen Israël, schrijft Robbert de Witt >

Abbas probeert steun te vergaren

De Palestijnse president Mahmoud Abbas probeerde de afgelopen dagen achter de schermen verwoed steun te vergaren voor zijn zaak. Zo zou hij zondag gebeld hebben met een aantal wereldleiders, onder wie de Franse president Emmanuel Macron en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Hij wilde hun ‘het gevaar uitleggen van een dergelijke beslissing om de ambassade van de Verenigde Staten naar Jeruzalem te verplaatsen of om die stad als de Israëlische hoofdstad te erkennen,’ zei de adviseur van Abbas Majdi al-Khalidi tegen AFP.

In de regio is Jeruzalem een heikel onderwerp. De Palestijnen beschouwen het oostelijk deel van Jeruzalem, sinds 1967 bezet door Israël, als hun hoofdstad. President Mahmoud Abbas waarschuwde dat als de Verenigde Staten de kant kiest van premier Benjamin Netanyahu, vrede verder weg is dan ooit. De Jordaanse koning Abdullah II en andere Arabische leiders denken daar net zo over.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.